In de media

Februari 2024: De NeusWijzer win-boek van OVT!

Wekelijks bespreekt OVT historische boeken met een andere recensent. Deze week bespreekt Fresco Sam-Sin drie historische boeken, waaronder NeusWijzer van Inger Leemans en Caro Verbeek (red.), tevens win-boek van deze maand!

Fresco Sam-Sin is filoloog en bespreekt deze week drie historische boeken. Vanuit zijn filologische oogpunt, sprong de NeusWijzer ertussenuit! Als filoloog kijkt Fresco naar één woord of kleine passage uit een taal om een complete wereld achter dat kleine stukje taal te achterhalen. Hij zegt zelf: “Eigenlijk is een filoloog een mierenneuker die verhalen ziet in één woord!”

De NeusWijzer is een boek over geuren en tegelijkertijd een pleidooi voor de rol die geur moet hebben binnen onze erfgoedwereld. Als slechtziende is geur voor Fresco zeer belangrijk en deelt hij de mening van de auteurs van NeusWijzer. In het Nederlands hebben we geen rijke woordenschat om geuren te omschrijven, andere talen hebben daar wel meer woorden voor en sommigen daarvan (zoals lala uit het Surinaams wat een soort rauw vlees-geur omschrijft) heeft het Nederlands overgenomen. Na het lezen van dit boek geven de auteurs je alle handvatten om op een hele specifieke manier te praten over de geuren om ons heen. Als je je daar bewust van bent, dan wordt je wereld een stuk rijker. Het boek is naast een pleidooi dus ook een oproep om nieuwe woorden te creëren.

Beluister de aflevering van OVT (25 februari 2024).