In de media

Maart 2024: Zeg eens ‘hallo’ tegen de mensen om je heen

Wat gebeurt er als je mensen opeens gaat groeten? Charlotte Boström probeerde het uit en merkte dat mensen positief staan tegenover iets meer contact. In NRC deelt ze haar ervaringen en spreekt ze met antropoloog Irene Stengs, die de context benadrukt waarin mensen oké zijn met ‘hallo’.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0 DEED)

Boström is journalist en komt uit Zweden. Als les om een dreigend einde van de democratie tegen te gaan (uit Over tirannie van Timothy Snyder), begon ze een experiment: kijk je medemens in de ogen en zeg ‘hallo’. Ze begon in de sportschool, werd steeds zelfverzekerder en breidde haar experiment uit naar de buurt, de supermarkt, het park. Ze begon mensen te herkennen en te kennen, en merkte dat veel mensen open staan voor een praatje.

Sociologen stellen inderdaad dat dit gebeurt als we meer oog hebben voor de mensen om ons heen. Het helpt ouderen tegen eenzaamheid en mensen die vaker ‘hoi’ en ‘bedankt’ zeggen tegen vreemden zitten beter in hun vel. Deze behoefte aan verbinding is heel menselijk, waarom voelt het dan eerst gek om ‘hoi’ te zeggen tegen een vreemde?

Dat hangt af van je context, zegt Irene Stengs. In haar buurt is het doodnormaal dat je je buren begroet. Sommigen zullen zeggen dat de komst van de mobieltjes ervoor heeft gezorgd dat we nu minder omkijken naar elkaar, maar Stengs ontkracht dit al snel. Ze noemt het een collectieve fantasie dat mensen vroeger meer verbonden waren met elkaar en dat we dat nog steeds zouden zien op het platteland. Vroeger waren vrouwen nog handelingsonbekwaam en is het waar dat ze nooit ver van huis waren. In de jaren 60 trokken mensen daarom massaal naar de steden. “Dit is dezelfde generatie die nu nostalgisch praat over vroeger en het platteland, maar toen ze jong waren hadden ze de dorpse benauwdheid wel gehad. Het is een heel selectieve blik,” aldus Stengs.

Maar is het zinnig, ‘hoi’ zeggen? Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen onderschatten hoe leuk anderen het vinden als we contact met ze maken. Maar contact leggen vergt zelfvertrouwen en sociale handigheid. Contact maken met vreemden is misschien niet voor iedereen, maar als je dat zelfvertrouwen hebt, probeer het eens. Wie weet maak je iemands dag en krijg je een glimlach terug.

Lees het artikel in de NRC (voor abonnees, 6 maart 2024).