In de media

Maart 2024: Nederlandse feestdagendiscussie in Duitse krant

Universiteit Maastricht heeft dit jaar gekozen voor ‘diversiteitsverlof’, waarbij medewerkers Goede Vrijdag mogen inruilen tegen een andere feestdag. De Duitse krant de Rheinische Post schreef er een artikel over en sprak met Irene Stengs, antropoloog bij het Meertens Instituut.

‘Diversiteitsverlof’ komt voort uit de discussie over verplichte christelijke feestdagen in een multiculturele samenleving. Welke feestdagen moeten gevierd worden en waarom? Zie ook een recent artikel van de Limburger over deze discussie.

Naast functionele details spreekt Stengs meer over de rituelen achter de feestdagen. Sommige groepen vinden het kwalijk dat niet iedereen meer weet waarom we Pasen vieren. “Het gaat om het vasthouden aan een bepaald beeld van Nederland zoals het was in een bepaalde tijd en cultuur die gevormd zijn door het christendom”, zegt Stengs. “Maar terwijl wij vandaag de betekenis van Pasen en Pinksteren bespreken, gaan andere mensen naar de meubelboulevard.”

Deze discussie wordt niet alleen in Nederland gevoerd, ook in Frankrijk en de Verenigde Staten vinden soortgelijke situaties plaats. Op persoonlijk vlak gebruikt Stengs Goede Vrijdag zoals zoveel mensen in Nederland: “Een vrije dag, even pauze. Ik ga iets met vrienden doen. En persoonlijk associeer ik Pasen niet met iets religieus, maar ik ga wel eieren eten.”

Lees het artikel in de Rheinische Post (27 maart 2024)

Geschilderde paaseieren
Beeld: Flickr.com (CC BY-ND 2.0 DEED)