skip to main content

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met onderzoek en documentatie van taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.

Uitgelicht

05-09-2023
Het ‘nieuwe’ dialect als spiegel van de samenleving

Dialect klinkt afgebakend, alsof je het kunt aanwijzen en tellen, maar in werkelijkheid laat het begrip zich niet zo gemakkelijk vangen. Wat is dialect eigenlijk? En spreken jongeren het nog? Het zijn vragen die Kristel Doreleijers, promovenda aan het Meertens Instituut, fascineren. Zij levert volgende maand haar proefschrift in en neemt ons alvast mee in de belangrijkste inzichten van haar onderzoek.

(meer…)
10-07-2023
Welke kennis en perspectieven ontbreken er in onze archieven?

In het onderzoeksproject INREACH worden de collecties van het Meertens Instituut kritisch doorgelicht en nieuwe verzamelmethoden verkend. Betrokken onderzoekers Markus Balkenhol en Manpreet Brar vertellen meer.

(meer…)
27-06-2023
Van postzegel naar panel: De digitale vragenlijsten 1-34 van het Meertens Instituut (2002-2023)

‘Nog iets’ zegt Maarten Koning in het eerste deel van Het Bureau tegen directeur Beerta: ‘Wie doet nu de verzending van de vragenlijsten?’

(meer…)
29-05-2023
Een samenkomst van etnologen

Van 7-10 juni 2023 nemen onderzoekers van het Meertens Instituut deel aan het tweejaarlijkse SIEF-congres, waar etnologen en wetenschappers uit verwante disciplines van over de hele wereld samenkomen. Het secretariaat van SIEF is gevestigd bij het Meertens Instituut. Meertens-onderzoeker Sophie Elpers, sinds 2015 executive vice-president van deze organisatie, vertelt er meer over.

(meer…)
21-04-2023
De snik van de Zangeres Zonder Naam komt ergens vandaan

In de jaren 70 van de vorige eeuw verwierf de Zangeres Zonder Naam een cultstatus. Toch wordt haar muziek nog steeds niet door iedereen gewaardeerd, omdat die te sentimenteel zou zijn. Maar volgens Laurens Ham staat die snik in haar stem in een traditie, waarmee ze aandacht vraagt voor maatschappelijke problemen. Hij spreekt op 10 mei 2023 de zesde Louis Peter Grijp-lezing uit.

(meer…)
28-03-2023
Kaasus Nederland

In april 2023 verschijnt het boek Kaas = NL?, een initiatief van de onderzoeksgroep NL-Lab. Het boek richt zich op het ‘uitpakken’ van een klassiek Nederlands symbool: kaas. Hoe maakt kaas Nederland? Marieke Hendriksen, interim hoofd van NL-Lab en een van de auteurs, vertelt hoe het boek tot stand kwam, en waarom het zo interessant is om kaas als identiteitsvormend symbool van verschillende kanten te bevragen.

(meer…)

Nieuws

19-09-2023
Nieuwsbrief september 2023

De nieuwsbrief van september licht het promotie-onderzoek uit van Kristel Doreleijers, over het ‘nieuwe’ Brabants als afspiegeling van de samenleving. Ook wordt ingegaan op het goede nieuws dat Rebeca Ibáñez Martín een ERC beurs heeft ontvangen voor haar onderzoek naar duurzaamheidstransities in Europese tuinbouwkassen.

(meer…)
14-09-2023
Podcast Vonken onder de as: Het vuur laait op

Vanaf nu te beluisteren: een podcast over volksverhalen, gebaseerd op een bijzondere audiocollectie van het Meertens Instituut.

(meer…)
08-09-2023
Grote Europese beurs voor onderzoek naar duurzaamheid in Europese tuinbouwkassen

Onderzoeker dr. Rebeca Ibáñez Martín ontvangt een prestigieuze ERC Starting Grant voor haar onderzoeksproject VITALGREENHOUSE. Greenhouses as Vital Landscapes: Sustainability, Relationality, and the Future of Food.

(meer…)

In de media

16-09-2023
September 2023: Coronamonument in Delft

Nog altijd is er geen landelijk herdenkingsmonument voor de coronapandemie, daarom besloot Delft het heft in eigen handen te nemen. Waarom staan we niet massaal stil bij de coronaperiode, vroeg Trouw aan Irene Stengs.

(meer…)
11-09-2023
September 2023: Hyper-Brabants

Op Omroep Brabant spreekt promovenda Kristel Dorelijers over haar promotieonderzoek naar het Brabants dat jongeren vandaag de dag spreken. Verdwijnt het Brabants of zal de zachte g nog lange tijd te horen zijn?

(meer…)
07-09-2023
September 2023: Een accent staat carrière in de randstad in de weg

Vanaf het moment dat we naar school gaan, wordt ons geleerd om niet meer in dialect te praten. Wanneer je daarna verhuist naar de randstad voor studie of werk, moet je zelfs je accent verbloemen om serieus genomen te worden, stelt Stef Grondelaers in Intermediair.

(meer…)

Agenda

22 september 2023: Streektaalconferentie

Op 22 september houdt Stichting Nederlandse Dialecten (SND) de jaarlijkse Streektaalconferentie, met dit jaar als thema: ‘Streektaal in zicht: Zichtbaarheid van streektalen in de openbare ruimte’. Jos Swanenberg is medeorganisator en spreker.

(meer…)
9 oktober 2023: Science Café: dierengeluk

In het Science Café in Tivoli spreken deze avond drie experts vanuit verschillende disciplines over het thema emoties en welzijn bij dieren. Leonie Cornips gaat in op een Google-translate voor koeientaal.

(meer…)