Nieuw in de collectie: Bezoekt Noord-Holland! – een eerste impressie van de Collectie Van der Ven

Dirk Jan van der Ven (1891-1973) was folklorist en publicist. Hij schreef meer dan 50 boeken en honderden artikelen in kranten en tijdschriften over tal van onderwerpen. In 1912 was hij nauw betrokken bij de oprichting van het Openluchtmuseum in Arnhem. In 1919 organiseerde hij samen met het museum het Vaderlandsch Historisch Volksfeest, een driedaagse folkloristische tentoonstelling die meer dan 400.000 bezoekers wist te trekken.

Folkloristische optocht

Sommige academici waren niet altijd gelukkig met zijn activiteiten. Voor hen was Van der Ven een dilettant die de volkskunde op een niet-wetenschappelijke manier presenteerde, alsof het een folkloristische optocht betrof. Maar door middel van zijn grote schrijfproductie en ook door het maken van een aantal films wist Van der Ven de volkskunde wel onder een breed publiek populair te maken.

Ruim 100 verhuisdozen

Van der Ven bouwde gedurende zijn leven een omvangrijke verzameling op: boeken, tijdschriften en persoonlijk archief. Aanvankelijk kwam deze collectie terecht bij het  Nederlands Openluchtmuseum, maar in 2004 werden de ruim 100 verhuisdozen overgedragen aan het Meertens Instituut. Momenteel worden de eerste dozen uitgepakt en de collectie nader ontsloten. Eén van de collectie-onderdelen bestaat uit toeristisch materiaal: kaarten, folders, tijdschriften en boeken.

Een deel daarvan is nu te zien in de tentoonstellingsvitrines van de Meertens Collecties in het gebouw van het instituut aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam. Het betreft folders, boekjes en kaarten over de provincie Noord-Holland. Deze toeristische materialen dienden blijkbaar als bron voor Van der Vens eigen publicaties, soms ook op een onverwachts rechtstreekse manier. Regelmatig vallen er letterlijk gaten in het papier doordat Van der Ven de illustraties eruit geknipt heeft.

____________________________

Tekst door Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (april 2014) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.

Foto in kader door Diedrik van der Wal, collectiestukken in vitrine