Nieuw in de collectie: Vogelverschrikkers

Vogelverschrikkers zijn ervoor bedoeld om vraatzuchtige vogels te verjagen van akkers en velden. Maar toen de beeldend kunstenares Alma Brevé in 1984 op het eiland Tiengemeten een aantal vogelverschrikkers fotografeerde, merkte ze dat deze functionele objecten een onbedoelde schoonheid bezitten. Zo ontstond een fascinatie voor de vogelverschrikker, die leidde tot een uitgebreide verzameling. Hierin was ook plaats voor deelaspecten zoals de verbeelding in de kunsten, de geschiedenis, de mythologie en de regionale en internationale manifestaties van de vogelverschrikker.

In 2000 stond de collectie van Brevé centraal tijdens een interdisciplinaire vogelverschrikkertentoonstelling in museum De Beyerd in Breda. Samen met H.J.A. Hofland stelde ze de begeleidende publicatie Held op stokken samen.

Alma Brevé heeft onlangs haar vogelverschrikkercollectie geschonken aan het Meertens Instituut. De verzameling sluit aan bij eerder onderzoek aan het instituut naar de regionale verscheidenheid van de vogelverschrikker.

Foto: M. de Groot, 2000

_________________________________________________________

Tekst door Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (juni 2013) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.