Ibañez Martín, dr. R. (Rebeca)

Senior onderzoeker etnologie
E-mail:
rebeca.ibanezmartin@meertens.knaw.nl
Telefoon:
020 462 85 43

Biografie

Dr. Rebeca Ibáñez Martín studeerde Geschiedenis en Antropologie aan de Universiteit van Madrid, en behaalde haar PhD in Wetenschapsfilosofie “cum laude” (Universiteit van Salamanca, Spanje) in 2014. Na het verdedigen van haar PhD werkte ze bij het departement van Antropologie van de Universiteit van Amsterdam als postdoctoraal onderzoeker. In 2017 kreeg ze de NWO-MVI Verantwoordelijke Innovatie beurs toegekend getiteld “Normativities of waste water treatment: Putting micro-algae to work in Ecovillage Boekel” (“Normativiteiten van afvalwaterzuivering: Microalgen aan het werk gezet in Ecodorp Boekel”), geleid door Annemarie Mol, waar Ibáñez Martín het design en de implementatie bestudeerde van een experimenteel, voedzaam herstelsysteem van afvalwater ontwikkeld door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). In januari 2019 begon Ibáñez Martín een loopbaantraject bij het departement voor ecologie van het Meertens Instituut (HuC-KNAW) waar ze een thematische lijn leidt over Antropologie van Voedsel, Lichaam en Welzijn. Ze werd benoemd tot senior onderzoeker in 2022, en in 2023 kreeg ze de Aspasia premie toegekend en werd ze gepromoot tot Universiteit hoofddocent. Sinds mei 2023 heeft Ibáñez Martín de leiding over een nieuw Milieu en Geesteswetenschappen initiatief van het Humanities Cluster (HuC-KNAW).

Ibáñez Martín is een leidinggevende en docent bij de master in Medische Antropologie, Universiteit van Amsterdam, en een onderzoeker bij NL-LAB waar ze bijdraagt aan onderzoek naar menselijke en anders-dan-menselijke relaties in boerderijen in Nederland. Samen met collega’s uit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen is Ibáñez Martín een nieuw project gestart getiteld “A Planetary Food Commons for Healthy and Sustainable Diets” (“Een Planetair Voedsel Gemeengoed voor Gezonde en Duurzame Diëten”), toegekend door het “Gezonde Toekomst” Strategisch Plan van de UvA (2023). Onder andere kreeg Ibáñez Martín in 2020 een kleine subsidie van het Amsterdam Centrum voor Stedelijke Studies (CUS) getiteld “Greenhouse Futures: an ethnography of a complex socio-ecological system” (“Toekomst van de Broeikas: een entnografie van een complex socio-ecologisch systeem”) om voorbereidend veldwerk te doen in broeikassen, en heeft ze een workshop georganiseerd: “Coloniality, Decoloniality, and Extractive Anthropocenes” (Kolonialiteit, Dekolonialiteit en extractieve antropocenen”).

Publicaties

2023

Efstathiou, S. & Ibáñez Martín, R. (2023). For the love of meat: A conversation. Consumption and Society, 2(2), 300-312. https://doi.org/10.1332/YIVS3129

2022

2021

van Erp, M. Reynolds, C. Maynard, D. Starke, A. Ibáñez Martín, R. Andres, F. Leite, M. C. A. Alvarez de Toledo, D. Schmidt Rivera, X. Trattner, C. Brewer, S. Adriano Martins, C. Kluczkovski, A. Frankowska, A. Bridle, S. Levy, R. B. Rauber, F. Tereza da Silva, J. & Bosma, U. (2021). Using Natural Language Processing and Artificial Intelligence to Explore the Nutrition and Sustainability of Recipes and Food. Frontiers in Artificial Intelligence, 3, [621577]. https://doi.org/10.3389/frai.2020.621577

2019

Smits, F. & Ibanez Martin, R. (2019). Rethinking the village in the Anthropocene: ‘the village’ as a site for innovation. Etnofoor, 31(2), 67-85.
Deborah, H. Ibanez Martin, R. S, K. Sakoun, R. K, S. Yates Doeer, E. & Göttke, F. (2019). The ethnographic fact: a discussion of ethics in anthropological fieldwork. Somatosphere.
Laurent, J. & Ibanez Martin, R. (2019). Voor onze shit zorgen. Wijsgerig Perspectief, 59(2), 32-42.

2023

Brouwer, J. van Renswoude, I. van Erp, M. Hendriksen, M. Ibáñez Martín, R. & Leonhard, O. (2023). Inleiding. In J. Brouwer, M. van Erp, M. Hendriksen, R. Ibáñez Martín, O. Leonhard, & I. van Renswoude (Eds.), Wat schaft de pot?: Eetcultuur in Nederland door de jaren heen Uitgeverij Sterck & De Vreese.
Ibáñez Martín, R. & van Erp, M. (2023). Van persoonlijke gezondheid naar ‘planetary health’. In J. Brouwer, M. van Erp, M. Hendriksen, R. Ibanez Martin, O. Leonhard, & I. van Renswoude (Eds.), Wat schaft de pot?: Eetcultuur in Nederland door de jaren heen (pp. 101-112). Uitgeverij Sterck & De Vreese.

2023

Barua, M. Ibáñez Martín, R. & Achtnich, M. (2023). Introduction, Plantationocene: Theorizing the Contemporary. Cultural Anthropology. https://culanth.org/fieldsights/introduction-plantationocene

2023

Brouwer, J. van Renswoude, I. van Erp, M. Leonhard, O. Hendriksen, M. & Ibáñez Martín, R. (Eds.) (2023). Wat schaft de pot? Eetcultuur in Nederland door de jaren heen. Uitgeverij Sterck & De Vreese.