Meesters, dr. M. (Marieke)

Postdoc etnologie
E-mail:
marieke.meesters@meertens.knaw.nl
Telefoon:

Onderzoeksgroep

Etnologie en Orale Cultuur

Biografie

Marieke Meesters (1991) is een postdoc-onderzoeker bij het Meertens Instituut. Onder leiding van Rebeca Ibáñez Martín en Clemens Driessen en in samenwerking met Maya Lane, problematiseert Meesters de huidige nauwe definitie en het beperkte begrip van de stikstofcrisis. Door stikstof in historische, ruimtelijke en ‘meer-dan-menselijke’ relaties te plaatsen, probeert Meesters te benadrukken dat de politiek van stikstof verder reikt dan het debat tussen staat en boeren, en verkent ze alternatieve manieren om stikstof te begrijpen, in verband te brengen en te onderzoeken.

In haar promotieonderzoek aan Wageningen University & Research (cum laude) stelde Meesters de term ‘posthumanistische participatie’ voor om de rol van participatie in het beheer van natuurlijke grondstoffen te verkennen. Hierin wordt de liberale individualiteit van mensen, noch het idee van natuurlijke grondstoffen als hulpbronnen voor vanzelfsprekend aangenomen. Ze deed empirisch onderzoek naar gevallen van zoutwinning, mijnsanering en baggeren in en rond de Nederlandse Waddenzee.

In haar vrije tijd werkt Meesters met passie aan haar persoonlijke leefomgeving, waarin ze een thuis genereert voor een waaier aan wezens, van composterende thermofiele bacteriën tot menselijke boekenwurmen.

Uitgelichte publicaties

Publicaties