Archieven en collecties

Al meer dan 90 jaar verwerft het Meertens Instituut archieven en worden er collecties aangelegd door onderzoekers. Dit unieke materiaal op het terrein van de Nederlandse etnologie en variatielinguïstiek behoort tot het nationale erfgoed van Nederland.

Momenteel bezit het instituut meer dan 700 collecties bestaande uit (digitale) onderzoeksdata, gedigitaliseerd materiaal, archiefcollecties, gedrukt materiaal, handgeschreven vragenlijsten en kaartsystemen, kaarten en foto’s. Klik hier voor het overzicht.

Audiocollecties

Daarnaast beschikt het Meertens Instituut over meer dan 6000 uren aan geluidsmateriaal. De Nederlandse Dialectenbank (meer dan 1000 uur vrijgesproken dialect) is online beschikbaar. De overige audiocollecties (meer dan 5000 uur) zijn gedigitaliseerd en komen in de toekomst ook webbased beschikbaar. Het overzicht van deze collecties is hier te vinden. Nadere informatie over audiodigitalisering is hier te lezen.

Databanken

Tevens bezit het Meertens Instituut online databanken. Deze bieden een uniek perspectief op de Nederlandse taal en cultuur en dienen als uitgangspunt voor het onderzoek.