Publicatiedatum: 16 februari 2023

12 mei 2023: Dag van de Antropologie: ‘Reimagining the Digital’

Op 12 mei organiseert de Nederlandse Antropologen Beroepsvereniging hun jaarlijkse Dag van de Antropologie, met dit jaar het thema ‘Reimagining the Digital‘. Meertens onderzoeker Markus Balkenhol is hier vanuit het bestuur bij betrokken.

Digitale technologieën hebben een steeds grotere invloed op ons leven, en de reacties erop variëren van acceptatie en berusting tot afwijzing. Het zijn zaken van leven en dood geworden: robots en Artificial Intelligence-systemen helpen bij medische diagnoses en op afstand bestuurbare drones kunnen de uitkomst van een oorlog beïnvloeden.

Antropologen hebben kritische benaderingen ontwikkeld voor de studie van de verwikkelingen tussen mens en technologie. Hun onderzoeksmethoden zijn zeer geschikt om de interacties tussen mens en technologie in kaart te brengen. Dit biedt mogelijkheden om onze denkbeelden over ‘het digitale’ opnieuw te vormen. Op de Nederlandse Dag van de Antropologie 2023 wordt dieper ingegaan op deze rol van antropologen in onderzoek naar de verstrengeling tussen mens en technologie.

Wat: yDag van de Antropologie
Wanneer: 12 mei 2023, 10:00-18:30 uur
Waar: Museum Volkenkunde, Leiden
Meer informatie en tickets vindt u op de site van de Antropologen Beroepsvereniging.