Publicatiedatum: 24 september 2015

2 oktober 2015: Open dag Meertens Instituut

Op vrijdag 2 oktober 2015 opent het Meertens Instituut de deuren. Iedereen is welkom om het onderzoek en de collecties van dichtbij te bekijken. Een middag met lezingen, tentoonstellingen en rondleidingen door het instituut. De deuren gaan om 13.00 uur open.

De open dag vindt plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Het thema van de dag is 'Muziek op het Meertens'.

Een greep uit het programma:

• Lezingen van onderzoekers van het Meertens Instituut over smartlappen en de Zangeres zonder Naam, vieze liedjes uit de zeventiende en achttiende eeuw, meezingen met Hazes: een feestelijke herdenkingscultuur, rapmuziek als taalkritiek en de betekenis van de Limburgse band Rowwen Hèze voor fans.

• Een rondleiding door het instituut met speciale aandacht voor de collecties en (audio)digitalisering

• Een speciale quiz over het liedonderzoek en de liedcollecties van het Meertens Instituut

• Tentoonstellingen rond het thema 'Muziek op het Meertens', waaronder een digitale tentoonstelling Verhalende liederen en verhalen op rijm.

• De vertoning van de documentaire Rowwen Hèze: FANS gemaakt door Louk Voncken. Voncken reisde door Nederland en filmde de fans thuis, te midden van hun collecties. De verhalen die hij speels optekende, zijn opmerkelijk en ontroerend. De film is onderdeel van de jubileumtentoonstelling Rowwen Hèze 30 joar, die nog tot en met 3 januari is te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Entree is gratis. Aanmelden is verplicht, via communicatie@meertens.knaw.nl.

Klik hier voor het volledige programma (pdf). Het blokkenschema kunt u hier downloaden.
 

Foto in kader door Irene Stengs 'Holland zingt Hazes'.