Publicatiedatum: 4 september 2023

4 aug t/m 24 sep 2023: Mariette’s Klankkast in Tongeren

Het gebruik van dialect draagt voor ouderen bij aan een gevoel van welbevinden, blijkt uit eerder onderzoek van Leonie Cornips en Jolien Makkinga. Naar aanleiding van dit onderzoek werd klankkast Mariette geboren. Die is nu t/m eind september te bezoeken in Tongeren.

Het fictieve personage Mariette spreekt bezoekers toe in het Tongerse dialect, in een speciaal ingerichte kamer in dienstencentrum de Piepel (in Tongeren, Belgisch Limburg). De verhalen die ze vertelt, komen van ouderen zelf. Zij zijn verzameld door Cornips en Makkinga, die onderzochten hoe het spreken in je eigen taal je gevoel van autonomie kan beïnvloeden. De onderzoekers concludeerden dat de thuistaal (vaak je moerstaal, vaak een dialect) voor ouderen werkt als een anker, medicijn en ook troost biedt. Dit draagt bij aan een waardevol leven, zeker van bewoners in verpleeghuizen.

Beeld: Via Stichting Laudio

Ontwerpstudio Laudio vertaalde het onderzoek al eerder naar de Limburgse Mia, de Brabantse Miet en de Twentse Marie, waarmee langs verzorgingstehuizen door heel Nederland werd gereisd.

Wat: Klankkast Mariette
Wanneer: 4 augustus t/m 24 september 2023
Waar: Dienstencentrum De Piepel, adres: Dijk 118, 3700 Tongeren

Meer informatie over Klankkast Mariette op de website van Stichting Laudio. Klankkast Mariette maakt ook onderdeel uit van het tiendaagse MoMeNT Festival.