Publicatiedatum:

4 oktober 2013: Neem een kijkje in de schatkamers van het Meertens Instituut!

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam.
Tijd: vanaf 13.00 uur

Op 4 oktober 2013 opent het Meertens Instituut de deuren. Iedereen is welkom om het onderzoek en de collecties van dichtbij te bekijken. Een middag met lezingen, tentoonstellingen en rondleidingen door het instituut.

De open dag vindt plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap met als thema 'Schatkamers' en de Maand van de Geschiedenis met als thema 'Vorst & Volk'.

Een greep uit het programma:

• Lezingen van onderzoekers van het Meertens Instituut:

Schatkamers van taal – Een lezing door Marc van Oostendorp

Het Meertens Instituut verzamelt al tientallen jaren gegevens over hoe Nederlanders in het dagelijks leven praten en praatten: dialectwoordenboeken bijvoorbeeld, en geluidsopnamen. In de afgelopen 15 jaar is daarvan heel veel gedigitaliseerd en op internet gezet. In dit praatje dalen we af in de schatkamers van de Nederlandse taal

Van Wilhelmus tot Koningslied – Een lezing door Louis Grijp

Nationale hymnen (volksliederen) groeien en bloeien tijdens momenten van nationale opwinding, zoals oorlog, voetbal en inhuldigingen van een nieuwe vorst. Had het Koningslied het nieuwe Wilhelmus kunnen worden?

Hedendaags Orangisme – Een lezing door Peter Jan Margry

Peter Jan Margry gaat in op de vraag 'hoe verzoent Nederland zich met de monarchie?' Zie ook het artikel over dit onderwerp in de Meertens nieuwsbrief van mei 2013.

En verder….

• Een rondleiding door het instituut met speciale aandacht voor de collecties en (audio)digitalisering
• De Volksverhalenbank wordt vernieuwd en deze wordt tijdens de middag feestelijk gelanceerd
• Tentoonstellingen rond het thema 'Vorst en Volk'

Specifieke tijden en details worden begin september bekend gemaakt op onze website. Entree is gratis. Aanmelden is wenselijk, via communicatie@meertens.knaw.nl.