Publicatiedatum:

4 september 2023: Lezing over erfgoedparticipatie

Op 4 september 2023 geeft onderzoeker Sophie Elpers de lezing Immaterieel erfgoed – Gouda, kaas en erfgoedparticipatie in Gouda, als onderdeel van Open Monumentendag 2023.

Met behulp van sprekende voorbeelden rond kaaserfgoed (zoals boerenkaas maken), immaterieel erfgoed uit Gouda (zoals plateelschilderen en Goudse kleipijp maken), en erfgoedparticipatie in Gouda, zal Elpers laten zien hoe benaderingen van erfgoed in de loop van de laatste decennia zijn veranderd.

Een van de belangrijke gebeurtenissen met impact op het erfgoedbeleid in Nederland is de ratificatie van de Immaterieel Erfgoed Conventie van UNESCO ruim tien jaar geleden. Sindsdien is er groeiende aandacht voor erfgoedgemeenschappen en voor de centrale rol van de beoefenaars van het erfgoed voor het behoud ervan. Ook het begrip ‘authenticiteit’ heeft een andere lading gekregen en beschrijft de dynamische relatie tussen erfgoed en de mensen die het koesteren. Erfgoed – als verschijnsel dat niet is maar door mensen met verschillende belangen en emoties gemaakt en onderhandeld wordt – is bovendien een platform voor maatschappelijk omstreden kwesties, zoals Elpers zal laten zien.

Dr. Sophie Elpers werkt als onderzoeker Etnologie bij het Meertens Instituut. Zie ook het onderzoeksproject Immaterieel erfgoed en musea.

Wat: Lezing
Wanneer: Maandag 4 september
Waar: Concordia Westhaven 27, Gouda
Tijdstip: 20.00 uur

Klik hier voor meer informatie.