Publicatiedatum: 5 april 2024

5 april 2024: Lezing Ayşenur Korkmaz

Op vrijdag 5 april geeft Meertens-NIAS Fellow Ayşenur Korkmaz een lezing aan de American University of Paris, over haar onderzoek naar stambomen van Armeense genocide-overlevenden.

In haar lezing, getiteld Genocide and Genealogy: How Armenian Family Trees Speak of 1915, bespreekt Korkmaz hoe afstammelingen van genocide-overlevenden in Armenië hun stamboom omarmen om hun familiegeschiedenis ten tijde van de transitie van Sovjet naar post-Sovjet tijd te achterhalen. Door in archieven te duiken waar stambomen zijn opgeslagen, onderzoekt Korkmaz hoe deze stambomen de geschiedenis weergeven.

Korkmaz beargumenteert in haar lezing dat stambomen meer zijn dan alleen een middel om informatie over je voorouders op te slaan. Stambomen kunnen zelfs laten zien hoe de ervaringen van na de Armeense genocide doorwerken in het heden. Door generaties achter elkaar te plaatsen, kunnen stambomen inspiratie bieden voor een gevoel van onsterfelijkheid dat ook zichtbaar wordt in de toekomst.  

De lezing vindt plaats bij het ‘George and Irina Center’ van de universiteit, gericht op de studie naar genocide, mensenrechten en conflictpreventie. Het centrum geeft aandacht aan innovatief onderzoek om de oorzaken en consequenties van genocide en massageweld in kaart te brengen.

Wat: Lezing Ayşenur Korkmaz, Genocide and Genealogy: How Armenian Family Trees Speak of 1915
Wanneer: 5 april 2024, 17:00-19:00 uur
Waar: Universiteit van Parijs, 6 Rue du Colonel Combes 75007, Parijs, Frankrijk
Meer informatie en registratie