Publicatiedatum: 6 september 2023

7 oktober 2023: Lezing ‘Historisch onderzoek met een luchtje’

Onderdeel van het Geschiedenisfestival is deze bijzondere lezing met een luchtje door Inger Leemans en Caro Verbeek, in aanloop naar de publicatie van NeusWijzer: Geuratlas van de Lage Landen.

Geur kan ons helpen het verleden beter te begrijpen en toegankelijker te maken. Maar hoe omschrijf je geur, hoe leg je zo’n vluchtig medium vast voor wetenschappelijk onderzoek, en hoe bewaar je het als erfgoed? Op die vragen zullen Inger Leemans en Caro Verbeek ingaan tijdens de lezing Historisch onderzoek met een luchtje op 7 oktober in Haarlem. Voor het op 12 oktober te verschijnen boek NeusWijzer onderzochten zij samen met een groep onderzoekers de historische, museale en culturele functie van geuren.

Leemans en Verbeek vertellen over de laatste doorbraken van Europees project Odeuropa (waar meerdere onderzoekers vanuit het Meertens Instituut, en onderzoeksgroepen NL-Lab en DHLab, bij zijn betrokken) en over NeusWijzer. Tijdens de lezing worden ze ondersteund door geurexpert Jorg Hempenius, die een aantal speciaal ontwikkelde historische geuren in de zaal zal verspreiden. Want door het te ruiken, krijgt geur pas echt betekenis!

Wat: Lezing Historisch onderzoek met een luchtje, in aanloop naar de verschijning van NeusWijzer
Wanneer: 7 oktober 2023, 12:15-13:15 uur
Waar: PHIL, Haarlem
Meer informatie