Publicatiedatum: 8 november 2023

8 november 2023: Streektaalsymposium

Steeds minder mensen spreken Achterhoeks en dat vinden de cultuurbewakers van de streek ‘natuurlek wal zunde’. Daarom wordt nu voor het derde jaar een streektaalsymposium georganiseerd om het Achterhoeks te behouden en de taal te promoten.

Het derde streektaalsymposium vindt plaats op woensdag 8 november. Dit jaar richten we ons op peuters en kleuters van 2-5 jaar met als thema ‘Plat veur Potwottels’. De keuze voor de jonge doelgroep is heel bewust gemaakt. “Kinderen leren heel makkelijk een tweede taal en ‘jong eleerd is old edaone’, dus hebben we ons tot doel gesteld om hen ‘spöllenderwies plat te leren praoten’,” aldus Marije Stomps, streektaalfunctionaris bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Daarom wordt er volgende maand al voor het derde jaar op rij een streektaalsymposium gehouden met het doel de streektaal (weer/meer) op de kaart te krijgen.

Presentator Frans Michelbrink en tafeldame Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur, ontvangen diverse gasten, waaronder Marie Rickert, taalkundig onderzoeker naar jonge kinderen in dialectregio’s; docent Wouter Marinissen, die meertaligheid vertaalt naar de (onderwijs)praktijk; Resy Oonk, bibliotheek Oost-Achterhoek en veurlaezer Zwarte Cross; Han Mali, drummer Boh Foi Toch en kinderopvangmedewerker en basisschoolleraar Bodhi Oonk.

Wat: Streektaalsymposium
Wanneer: 8 november 2023, 13:30-16:30 uur
Waar: Hof van Eckberge, Lintveldseweg 1a, Eibergen
Entree gratis maar graag wel aanmelden
Meer informatie