Publicatiedatum: 7 januari 2021

De strijd om het Binnenhof: aflevering 7 met beelden uit de Collectie Pim Fortuyn van het Meertens Instituut

In januari gaat de NTR-televisieserie De strijd om het Binnenhof van start. De uitzendingen zijn te zien op vrijdagen van 8 januari t/m 19 februari 2021, vanaf 22:08 uur bij de NTR op NPO 2. In een aantal afleveringen zijn onderzoekers van het Meertens Instituut en NL-Lab vertegenwoordigd.

  1. Op 15 januari is Helmer Helmers aan het woord over de polarisatie en propaganda in de aanloop naar de executie van Johan van Oldenbarnevelt.
  2. Op 22 januari gaat de aflevering over de gebroeders de Witt, en komt ook Judith Brouwer in beeld over het Rampjaar 1672 en door de Engelsen gekaapte brieven.
  3. Op 29 januari spreekt Joris Oddens over Rutger Jan Schimmelpenninck, de man aan wie het grotendeels te danken is dat we de Bataafse Revolutie van 1795 kennen als een 'fluwelen' revolutie.
  4. Op 19 februari komt Pim Fortuyn aan bod, met beelden uit de Collectie Pim Fortuyn van het Meertens Instituut en duiding van Peter Jan Margry.

Meer informatie:

  • De strijd om het Binnenhof
  • Aflevering 7 – Pim Fortuyn:
    Pim Fortuyn (1948-2002) doet politiek Nederland begin deze eeuw op zijn grondvesten schudden. Zijn kritiek op de multiculturele samenleving en zijn onnavolgbare wijze van debatteren maken van hem een icoon. Als hij wordt vermoord, staat Nederland in vuur en vlam. Wat is zijn erfenis? Wouke van Scherrenburg, die de Fortuyn-revolte zelf ook van nabij meemaakt, vraagt het onder anderen aan Marco Pastors en Ad Melkert.

Verder lezen:

Beeld: Doos met objecten uit de Collectie Pim Fortuyn