Publicatiedatum: 13 mei 2015

De Taalshow: De geheime regels van de spreektaal

Als je gesproken taal heel nauwkeurig uitschrijft, lijkt het een chaos vol taalfouten te zijn. Veel woorden slikken we half in: ‘eigenlijk’ wordt ‘eik’, ‘voor’ wordt ‘vr’. Ook grammaticaal maken we er een potje van. Hoe kunnen we elkaar dan toch zo goed begrijpen? Er blijken voor spreektaal wel degelijk regels te gelden, maar heel andere dan voor schrijftaal – en we kennen ze niet. De gasten van vanavond kennen ze wel: MIRJAM ERNESTUS ontrafelt welke klanken we wel inslikken, en welke niet. TON VAN DER WOUDEN (van het Meertens Instituut) brengt de grammatica van de spreektaal in beeld.

Anders dan in geschreven teksten zijn er in gesproken taal bijna altijd meer mensen aan het woord. Hoe maken die aan elkaar duidelijk dat ze aan het woord willen komen, dat ze iemand niet begrijpen of dat ze niet onderbroken willen worden? Daarover zullen we met MARK DINGEMANSE in gesprek gaan.

Daarnaast is er traditiegetrouw muziek en literatuur. En natuurlijk weer de Talenquiz met een fraaie hoofdprijs. De Taalshow is een maandelijks programma onder redactie van taaljournalist Gaston Dorren (tevens presentator), Carel Helder, Erik Schilp en Maaike Verrips.

Studenten gratis drankje. Entree € 7,50

Meer informatie

Foto van Flickr, Anna Levinzon, coffee talk (CC BY 2.0)