Publicatiedatum:

DRONGO talenfestival 2019

Het Meertens Instituut staat op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober op het DRONGO talenfestival in Nijmegen met twee labs. In deze labs laten we bezoekers kennismaken met en deelnemen aan een aantal van onze taalonderzoeken.

Komt u naar DRONGO? Vergeet niet langs te komen bij onze stand. Dit zijn onze labs:

Wat zegt de melkkoe? Leonie Cornips

In dit lab horen we hoe een melkkoe spreekt in verschillende situaties. Wie kan raden wat de koe zegt? Onderzoeker Leonie Cornips geeft tijdens het DRONGO talenfestival ook een lezing over dit onderwerp met de titel Mensen spreken en dieren maken geluiden, of niet? Een exploratie naar de taal van de melkkoe.

Changing Gender. Kristel Doreleijers

Gender en gendergelijkheid zijn één van de meest populaire onderwerpen in de hedendaagse samenleving. Maar heb je ook wel eens nagedacht over taalkundig gender? Want ook in de taalkunde duikt het 'genderdebat' regelmatig op vanwege het opmerkelijke verschijnsel dat verschillende soorten gender door elkaar worden gebruikt. Denk maar eens aan zinsdelen als 'de meisje die' in plaats van 'het meisje dat'. Veel mensen beschouwen deze zinnetjes als 'taalfouten' die wijzen op taalverloedering. Maar is dat wel terecht? Is 'changing gender' niet gewoon het resultaat van natuurlijke taalverandering? Kom naar het lab en test jouw eigen kennis van Nederlands woordgeslacht!