Publicatiedatum: 2 november 2017

Expositie: Schilderijen uit een posthumaan tijdperk

Van 13 november tot en met 31 december 2017 toont het Meertens Instituut een selectie van schilderijen van mediawetenschapper en beeldend kunstenaar Szilvia Mondel, die langs urbanesque landschappen en futuristische metropolissen voert. Op een abstracte wijze reflecteren de schilderijen op onze wereld waarin technologie en robotisering een steeds grotere rol innemen. Mondels artistieke aandacht gaat daarbij vooral uit naar de invloed van de technologisering van onze leefomgeving, en hoe onze perceptie van de werkelijkheid verandert door deze toepassing van technologie.

Niet toevallig valt deze tentoonstelling samen met de Nederland Leest-campagne, waarin de schrijfrobot Asibot van het Meertens Instituut centraal staat.

Digitale vooruitgang
De 21ste eeuw is ingeluid door een digitale revolutie. De toenemende technologisering dringt op alle domeinen van het leven door. Kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit, nanotechnologie en robotisering zijn niet uit het moderne leven en de wetenschap weg te denken. Röntgen-, MRI- en CT-scans, ultrageluidvisualisaties en 3D-simulaties bieden een beeldende blik op een toekomstige werkelijkheid. De moderne mediatechnologie zorgt voor de verspreiding van beelden en ideeën die ons in een technologisch vooruitgangsideaal onderdompelen. 

Szilvia Mondel
Szilvia Mondel (11-11-1974, Miskolc, Hongarije) is afgestudeerd in de opleiding Artistic Research en beeldend kunstenaar. Sinds 2006 gebruikt Mondel technologisch geproduceerde beelden als uitgangspunt voor haar schilderijen. Deze beelden zijn onder andere röntgenopnames van koffers op luchthavens, MRI- en CT-scans en ultrageluidopnames die gebruikt zijn in de medische diagnostiek maar ook in 3D-visualisaties die o.a. voorkomen in bijvoorbeeld videospellen en virtual reality-simulaties. Ook dienen digitale reconstructiebeelden, futuristische bouwtekeningen en verstedelijkte omgevingen als inspiratiebron voor haar schilderijen. In het schilderproces richt Mondel zich op de aard van technologisch gegenereerde beelden.
Naar de website van Szilvia Mondel
 

Schilderijen uit een posthumaan tijdperk:
van 13 november tot 31 december 2017
 
Geopend van maandag tot en met vrijdag tijdens kantoortijden: 09:30 – 16:30 uur
Toegang kosteloos
 
Meertens Instituut, Ouderzijds Achterburgwal 185, Amsterdam. Tel: 020 – 462 85 00