Publicatiedatum: 24 maart 2017

Foto-expositie ‘Den vaderland getrouwe’ – Koningsdagviering in Benidorm

Van 12 april tot en met 30 juni 2017 toont het Meertens Instituut een selectie van foto's over de Koningsdagviering in Benidorm die aldaar sinds 1983 georganiseerd wordt. Fotografe Saskia Aukema ging er twee achtereenvolgende jaren heen om het feest te fotograferen.

Het Meertens Instituut bestudeert en documenteert de Nederlandse taal en cultuur. De expositie laat een Nederland zien dat niet bestaat en nooit bestaan heeft, maar waar velen die Nederland verlaten hebben kennelijk naar verlangen en vorm aan geven.
“Dit is Nederland op twee vierkante kilometer. Als de vrijmarkt in Amsterdam moet het voelen, met voor iedereen een happie, een drankie en volop Nederlandstalige muziek,” aldus Martin Dekker, een van de organisatoren van het Benidormse Oranjecomité. “We geven de ouderen hier graag dat stukje nostalgie waar ze behoefte aan hebben.” 
 
Het Oranjefeest in Benidorm wordt traditiegetrouw gevierd op 1 mei – een nationale feestdag in Spanje en dus een zeer geschikte datum om een eigen feestje te gaan vieren. Hoeveel Nederlanders er precies in Benidorm en omgeving wonen, is niet bekend, maar als je overwinteraars meerekent, loopt het aantal in de tienduizenden.
 
Saskia Aukema
Saskia Aukema is als documentair fotograaf op zoek naar de manieren waarin mensen hun identiteit vormgeven. In 2016 won zij in de Zilveren Camera-verkiezing de categorie Portretten. Zie ook de website van Saskia Aukema.

Den Vaderland Getrouwe:
van 12 april tot en met 30 juni 2017

Geopend van maandag tot en met vrijdag tijdens kantoortijden:
9:30 – 16:30 uur

Meertens Instituut, Ouderzijds Achterburgwal 185, Amsterdam. Tel: 020 – 462 85 00

Toegang kosteloos