Publicatiedatum:

Kiliaanlezing 2019: Paul de Kruif, zijn Yankee Dutch en zijn ‘royal Frysian ass’

De Kiliaanstichting nodigt u uit tot het bijwonen van de Kiliaanlezing 2019 door Jan Peter Verhave: Paul de Kruif, zijn Yankee Dutch en zijn ‘royal Frysian ass’. De bijeenkomst begint om 15:30, en wordt voorafgegaan door een kort verslag door Nicoline van der Sijs van de werkzaamheden die momenteel worden uitgevoerd aan de etymologiebank. Na afloop kunnen belangstellenden op eigen gelegenheid in de Engelbewaarder op de Kloveniersburgwal nog even napraten onder het genot van een borrel.

Over de spreker

Jan Peter Verhave is gepensioneerd parasitoloog aan het Radboud Medisch Centrum en honorary research fellow aan het Van Raalte Instituut (Hope College). Hij schreef een biografie over Paul de Kruif, die dit jaar uitkomt (A Constant State of Emergency, Van Raalte Press). De Kruif (1890-1971) was microbioloog. Als kleinzoon van Nederlandse immigranten was hij bekend met het Yankee Dutch en heeft met die kennis H.L. Mencken geholpen met het schrijven van een studie over Amerikaanse dialecten. Als wetenschapsjournalist werd hij een van de meest gelezen en bekende volksvoorlichters in Amerika over ziekten, volksgezondheid en geneesmiddelen.

De Kiliaanstichting heeft tot doel het etymologisch onderzoek in België en Nederland te bevorderen. Jaarlijks organiseert de stichting de Kiliaanlezing over een etymologisch onderwerp. De stichting is vernoemd naar de zestiende-eeuwse lexicograaf en etymoloog Cornelius Kiliaan.

Aanmelden

Gelieve zich op te geven bij: Nicoline van der Sijs (post@nicolinevdsijs.nl)