Publicatiedatum: 28 augustus 2017

Lancering Dialect App Eèsjdes en Mestreechs

Op vrijdag 1 september, van 16.00 tot 17.00 uur, lanceert professor dr. Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut in Amsterdam, de Dialect App voor het Eèsjdes (Eijsdens) en Mestreechs (Maastrichts). 

 
De (web)app voor smartphones is bedoeld voor iedereen die dialect wil leren, zijn/haar dialect wil laten horen en plezier wil beleven aan dialect. De app bevat zo’n vijftig zinnen in het Eèsjdes en Mestreechs (aangeboden in dialect, Nederlands en Engels) die handig zijn voor iedere toerist of bezoeker. De zinnetjes zijn zo gekozen dat ze niet alleen handig zijn voor de toerist, maar ook dat ze een aantal taalkundige eigenschappen bevatten die interessant zijn voor onderzoek.
 
De Dialect App is ontwikkeld in het kader van de ‘Kal Plat’-campagne voor dialect- en taalontwikkeling, die de gemeente Eijsden-Margraten in september 2016 is gestart. Doel van deze campagne is om meer bewustwording te creëren voor het positieve effect van dialectgebruik, zonder daarbij dialect aan iemand te willen opleggen. De gemeente wil met deze campagne aantonen dat het spreken van Nederlands en dialect prima samengaan.
 
Datum: 1 september 2017
Tijd: 16.00 tot 17.00 uur
Locatie: Raadzaal van het Gemeentehuis Eijsden-Margraten, Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten