Publicatiedatum:

Boekpresentatie De Vliegende Hollander: van demon tot held; van spook tot materie

Boekpresentatie door dr. Agnes Andeweg (Universiteit Maastricht en University College Utrecht) van haar pasverschenen boek De Vliegende Hollander en Terneuzen.

De Vliegende Hollander is een spookverhaal over een schip dat eeuwig de wereldzeeën moet bevaren. Het verhaal is in twee eeuwen talloze malen bewerkt. Tegenwoordig kennen veel mensen de Vliegende Hollander van de gelijknamige Efteling-attractie, of de Pirates of the Caribbean-films. In Terneuzen heeft de Vliegende Hollander al jaren een speciale plek. Daar heten onder andere een museum-eetcafé, het jaarlijkse shanty-festival, de muziekvereniging en het huis-aan-huisblad naar de dolende kapitein.

In haar lezing beschrijft Andeweg hoe het verhaal van de Vliegende Hollander zich over de wereld verspreidde. Hoe een spookschip ook de bijnaam kon worden voor allesbehalve spookachtige paarden, treinen, vulpennen, fietsen, en voetballers. Hoe de Hollander van een lachwekkende figuur veranderde in een Nederlandse held, en hoe het verhaal steeds nieuwe versies presenteert van Nederland als koloniale natie. Ook gaat ze in op de vraag hoe het komt dat de Hollander sinds jaar en dag bij Terneuzen hoort.

Andeweg plaatst de vele bewerkingen van de Vliegende Hollander zowel in de context van Nederlands-Engelse concurrentie als van nieuwe technologische ontwikkelingen. Daarbij zal ze speciale aandacht besteden aan de rol die onderzoekers van volkscultuur speelden in de verspreiding van het verhaal.

De bijeenkomst is gratis, aanmelden is echter verplicht via communicatie@meertens.knaw.nl.