Publicatiedatum: 2 mei 2018

Discussieavond in De Balie: Literatuur en Limburg

Het Amsterdamse podium De Balie organiseert op 30 mei een discussieavond over de relatie tussen literatuur en plaats: 'Nederlandse letteren, vervagende grenzen'. Aan Limburg – de positie van deze provicie op nationaal en internationaal niveau en de betekenis van Limburgse literatuur – wordt tijdens het debat extra aandacht besteedt. De avond wordt mede mogelijk gemaakt door het Limburg Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, de leerstoel Taalcultuur in Limburg van de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut.

Nederlandse letteren, vervagende grenzen
Uit het recent verschenen werk Geschiedenis van de literatuur in Limburg blijkt dat in Limburg boeken vroeger in maar liefst 5 talen verschenen. Dat moest ook wel, want de regio was een belangrijk knooppunt voor Europa: omgeven door België, Duitsland én Nederland. Hoe heeft deze geografische positie literatuur uit Limburg beïnvloed? En hoe heeft dit vervolgens de Limburger gevormd? We onderzoeken met verschillende schrijvers uit Limburg en andere plekken van de wereld de betekenis van plaats voor literatuur. Daarna zoomen we in op de plaats waar Nederland overgaat in Europa: Limburg. We onderzoeken wat we kunnen leren van dit unieke, verbindende gebied.

In het eerste deel van de avond onderzoeken we met schrijver Abdelkader Benali en hoogleraren Joep Leerssen en Thomas Vaessens de betekenis van de plek. Wat betekent een woonplaats voor de manier van schrijven, voor het creatieve proces, en verschilt dat gevoel per stad, en misschien wel per schrijver?

In het tweede deel van de avond gaan we op zoek naar de positie van de regio Limburg in Nederland en daarbuiten. Limburg heeft een unieke ligging in veel opzichten, al in de middeleeuwen was het een verbindende plek. Kan de Europeaan van nu iets leren van de veeltalige, en veelzijdige identiteit van de Limburger? We spreken hierover met o.a. de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake. Vorig jaar schreef zij een opiniestuk waarin ze betoogt dat het tijd wordt om Nederland ruimer te zien dan de Randstad. De avond wordt gemodereerd door Petra Stienen.

Klik hier voor meer informatie over de avond, tickets en de sprekers.

Datum en tijd: 30 mei 2018, 19:30 uur
Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

Afbeelding via De Balie