Publicatiedatum: 3 november 2017

Meertens-publiekslezing: De techniek achter AsiBot, de literaire robot

Is een computer in staat om een verhaal te schrijven? Die vraag kreeg taaltechnoloog Folgert Karsdorp deze zomer van het CPNB. Hij moet er nog steeds een beetje om lachen, want zover is de technologie nog lang niet. Een lopende tekst kan hij nog wel genereren, maar een coherent geheel is het niet. Maar toen kreeg Karsdorp een idee: zou het niet veel leuker zijn om een Nederlandse schrijver een interactie aan te laten gaan met een computer?

Inmiddels is het experiment een feit: AsiBot, de literaire robot die Karsdorp met het Meertens Instituut en Universiteit Antwerpen ontwikkelde, heeft een verhaal geschreven met bestsellerauteur Ronald Giphart. Het verhaal is op 1 november gepresenteerd tijdens de kick-off van de bibliotheekcampagne Nederland Leest. Op 20 november vertelt Folgert Karsdorp namens het Meertens Instituut tijdens een toegankelijke publiekslezing meer over de werking van en de techniek achter de robot.

Over de spreker
Folgert Karsdorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut, Amsterdam. Zijn werk is interdisciplinair en maakt gebruik van computationele methodes bij het bestuderen van geesteswetenschappelijke vraagstukken. Karsdorp heeft een sterk interesse in het ontwikkelen van computationele methodes voor tekstanalyse in de context van etnologie, muziek, literatuur en culturele verandering. Zie www.karsdorp.io voor een overzicht van publicaties, github.com/fbkarsdorp voor software-projecten, of volg @FolgertK op Twitter. 

Datum en tijd: 20 november 2017, 20:00 uur 
Plaats: Spui25, Amsterdam
Aanmelden: klik hier.

Ook Giphart gaat op tournee in de maand november om over zijn ervaringen in de samenwerking met Asibot te vertellen. Klik hier voor de data.

Foto: Kas van Vliet