Publicatiedatum:

Tentoonstelling INSLAG

Van 18 mei t/m 15 juni is er een bijzondere tentoonstelling te zien in het Meertens Instituut te Amsterdam. Een combinatie van hedendaagse kunst, ambacht en cultuurhistorie. Hedendaagse kunstenaars hebben zich laten inspireren door een versleten, geweven, geblokte keukendoek.

De kunstenaars, uit allerlei disciplines, zijn gevraagd om een oude versleten 'Bonte Keukendoek' te verwerken tot een kunstwerk. Het geweven textiel is in een restaurant eerst als servet gebruikt, toen als theedoek, daarna als poetsdoek. En dan nu als geheel versleten lap, een grondstof voor de kunstenaars, een inspiratiebron voor het creëren van nieuw werk. Curator Elganan Jelsma: “Bij het recyclen van oude materialen gaat het niet alleen over het bewust omgaan met afval, maar ook over iets nieuws creëren, iets vormgeven, iets 'moois' maken. En door één soort afval/grondstof te kiezen komt de diversiteit van de kunstenaar meer naar voren. Het geeft de kunstenaar de mogelijkheid om zijn/haar talent en eigenheid te laten zien. Er zijn schilderijen, collages, foto’s en beelden te zien. Een enorme variëteit aan kunsten, technieken en ambachten.”

Diverse kunstenaars

De tentoonstelling is zeer gevarieerd. Zo maakte de fotograaf Eva Kasbergen een foto van zichzelf met de theedoek als blinddoek terwijl zij koek-hapt naar ontbijtkoek in een boom. Claudia Gianotten maakte vrolijke collages van een gedekte tafel en bloemstillevens. Rob Schultheiss maakte van een oude banjo en een theedoek een object. Marianne Kemp is een beeldend kunstenaar die het ambacht weven als techniek gebruikt in haar werk. Normaal gesproken werkt zij met paardenhaar, nu heeft zij de draden van de theedoek uitgehaald en opnieuw ingeweven. Floor Max maakte een halssieraad van de theedoek en parelmoer en Gerard Beentjes schreef een gedicht. Tassenontwerpster Sacha Wendt maakte een ‘birkin’ tas van de versleten theedoek en zo is er nog veel meer te zien. Naast de kunstwerken zijn er nog foto’s rond het thema weven en is er een speciaal weefkwartet gemaakt.

Bezoek

De tentoonstelling INSLAG is te zien van 18 mei t/m 10 juni 2015.
Geopend tijdens kantoortijden (ma-vrij), te bezoeken op afspraak tussen 9.00 uur en 16.30 uur. U kunt een e-mail sturen aan info@meertens.knaw.nl.

Locatie: Het Meertens Instituut, Joan Muyskenweg 25, 1096 CJ Amsterdam, tel: 020 462 85 00
www.pubart.nl – info@pubart.nl

Deelnemende kunstenaars

Gerard Beentjes, Udo Brähler, Eddy Geerlings, Claudia Gianotten, Elganan Jelsma, Eva Kasbergen, Marianne Kemp, Floor Max, Carola Mokveld, Guido Orsetti, Heidy Orsetti-Masman, Rob Schultheiss, Inger Vonkeman, Wilma van Weijen, Sacha Wendt, Hanke Wiegand.

Meer informatie:

Elganan Jelsma, tel 06 54 300 530
info@elganan.nl
www.pubart.nl