Publicatiedatum: 5 juni 2015

Tentoonstelling Nederlandsheid

Voor de tentoonstelling 'Nederlandsheid' lieten verschillende kunstenaars zich inspireren door het thema 'Nederland'. Wat is nu 'echt' of 'typisch' Nederlands?

Aan het Meertens Instituut loopt op dit moment een onderzoek naar de herontdekking van 'Nederlandsheid'. Het onderzoek richt zich op het benoemen, bevorderen of commercieel te gelde maken van wat als ‘echt’ of ‘typisch’ Nederlands wordt ervaren. Gaat het hier om oude constructies die weer zijn afgestoft? Welke rol spelen processen als globalisering en medialisering? En is er in de politieke arena ook iets te merken van die herontdekking?

 

Typisch Nederlands

In samenhang met dit onderzoek naar 'Nederlandsheid' is in samenwerking met Pubart een tentoonstelling samengesteld. Waar staat Nederland om bekend? Natuurlijk de klompen, molens en tulpen, maar ook het Koningshuis en het bijzondere landschap. Wat zijn de typisch Nederlandse verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven? Tentoonstellingsmaker Elganan Jelsma heeft kunstwerken uitgezocht van diverse kunstenaars die bezig zijn geweest met het thema 'Nederland'. Zo heeft Diederick Kraaijeveld een portret van prinses Beatrix gemaakt. De in Nederland wonende Italiaan Guido Orsetti voelt zich 'thuiskomen' als hij de Nederlandse geveltjes ziet. Maja Boot maakt prachtige zeegezichten en Eddy Geerlings schilderde kippen. Rob Schultheiss ging aan de slag met de legende van Jan Haring over de Zuiderzee. Desiré Haverkamp assembleerde een wagen getiteld ‘Hollands Glorie’. Ook gaat zij net als haar collega Luuk ten Bokum vaak in de natuur tekenen. Elganan Jelsma maakte een werk geïnspireerd op Volendam.

De tentoonstelling Nederlandsheid is te zien van 17 juni t/m 23 september 2015.

Geopend van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantoortijden: 9.30-16.30 uur (op afspraak). Passend bij het thema is het Holland Kunst Kwartet uitgegeven.

Meertens Instituut, Joan Muyskenweg 25, 1096 CJ Amsterdam, tel: 020 462 85 00, info@meertens.knaw.nl

www.pubart.nl – info@pubart.nl

Deelnemende kunstenaars o.a.:

Luuk te Bokum, Maja Boot, Herman van Doorn, Beatrix Frederiks, Eddy Geerlings, Desiré Haverkamp, Elganan Jelsma, Diederick Kraaijeveld, Guido Orsetti, Rob Schultheiss, Sacha Wendt.