Publicatiedatum: 18 november 2015

Vertoning Braziliaanse Koorts

Op vrijdag 4 december vertoont de Balie in Amsterdam de documentaire Braziliaanse Koorts. Deze, door Arjan van Westen en Monique Schoutsen gemaakte documentaire, gaat over de fascinerende geschiedenis van ruim 700 straatarme Zeeuwen die tussen 1858-1862 naar Brazilië emigreerden. Nazaten van deze onfortuinlijke landverhuizers leven in de binnenlanden van Espirito Santo. Een hele kleine groep spreekt ruim 160 jaar na het vertrek van hun voorouders nog Zeeuws. Zij doen in deze documentaire hun bijzondere verhaal.

Taalkundige Gertjan Postma van het Meertens Instituut was betrokken bij het project. Hij heeft in het verleden veldwerk verricht in Brazilië onder nazaten van deze emigranten. Verder hebben de documentairemakers gebruik gemaakt van audio-opnames uit de collecties van het Meertens Instituut.

Voor aanvang van de film draagt taalwetenschapper en schrijver Marten van der Meulen een column voor over de Nederlandse taal in diaspora. Na de film gaat het publiek met de makers van Braziliaanse Koorts in gesprek.

De film kwam allereerst door crowdfunding tot stand. Aanvullende financiering kwam gedeeltelijk van het Meertens Instituut.

Foto in kader: In Garrafão is sinds enkele jaren een Hollandse dansgroep. De ‘Zeeuwse Brazilianen’ zijn trots op hun afkomst.