The Meertens Institute, established in 1926, has been a research institute of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) since 1952. We study the diversity in language and culture in the Netherlands.
28-03-2023
Kaasus Nederland
In april 2023 verschijnt het boek Kaas=NL?, een initiatief van de onderzoeksgroep NL-Lab. Het boek richt zich op het ‘uitpakken’ van een klassiek Nederlands symbool: kaas. Hoe maakt kaas Nederland? Marieke Hendriksen, interim hoofd van NL-Lab en een van de auteurs, vertelt hoe het boek tot stand kwam, en waarom het zo interessant is om kaas als identiteitsvormend symbool van verschillende kanten te bevragen.
(more…)
23-03-2023
Liefdesliedjes voor theedrinkende dames
De tentoonstelling Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes is verlengd tot 2 april 2023. Deze tentoonstelling in Huis van het boek neemt de bezoeker mee langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken. Daarbij is de liederencollectie van het Meertens Instituut goed vertegenwoordigd. Een mooie aanleiding om een van de tentoongestelde pareltjes eens in de schijnwerpers te zetten.
(more…)
31-01-2023
Interview Inger Leemans: “Ik zie allerlei prachtige dwarsverbanden tussen het onderzoek van onze instituten.”
Inger Leemans is in oktober vorig jaar aangesteld als interim-directeur van het Meertens Instituut. We zijn nu halverwege haar termijn. Met welke doelen is ze begonnen aan haar directeurschap? En hoe heeft ze het Meertens Instituut leren kennen?
(more…)
21-12-2022
Het Meertens Nieuwjaarsboek: Trilbil en Duivelsdrek
Vanaf 7 december in de winkels: het traditionele nieuwjaarsboekje van het Meertens Instituut. Dit jaar een sprookjesboek uit Groningen, dat is opgetekend in 1804 met verhalen verteld door Trijntje Soldaats. Nu opnieuw uitgegeven in de originele optekening, met aanvullende informatie, hier toegelicht door Theo Meder.
(more…)
30-11-2022
Hoe internationaal is de voornamenkeuze in Nederland?
Steeds meer populaire voornamen zijn namen die het internationaal ook goed doen. Welke landen hebben hierin het voortouw genomen en wat maakt dat een naam internationale bekendheid verwerft?
(more…)
31-10-2022
De dialectoloog, bestaat die nog?
Dit artikel verscheen ook als blog in de reeks Faces of Science bij NEMO Kennislink.
Steeds minder mensen spreken van huis uit een dialect. Vroeger reisden dialectologen het hele land door om in kaart te brengen hoe mensen van dorp tot dorp praatten. Hoe doet een taalwetenschapper dat tegenwoordig?
(more…)
29-03-2023
Nieuwsbrief maart 2023
In de laatste nieuwsbrief wordt het nieuwe boek Kaas=NL? uitgelicht, is een stuk te lezen over een liefdesliedboek voor theedrinkende dames (nog tot 2 april te zien in de tentoonstelling Ruud de Wild: Songbook!), en ontvangt gastonderzoeker Emmie Hoebens het Christine Mohrmann Stipendium 2023.
(more…)
28-03-2023
Emmie Hoebens ontvangt Christine Mohrmann Stipendium 2023
Emmie Hoebens, sinds 2018 als gastonderzoeker verbonden aan het Meertens, is een van de ontvangers van het Christine Mohrmann Stipendium 2023.
(more…)
21-03-2023
Aanstelling Inger Leemans als interim-directeur Meertens Instituut verlengd
De benoeming van Inger Leemans als directeur a.i. van het Meertens Instituut is met een jaar verlengd. Het verkennend onderzoek naar de wijze waarop de Humanities Cluster instituten verder kunnen samenwerken in hun onderzoek en organisatie vraagt wat meer tijd.
(more…)
29-03-2023
Maart 2023: Waarom zou je een taal gaan studeren die je al beheerst?
Op de middelbare school is Nederlands een verplicht eindexamenvak, het is immers belangrijk om nog vaardiger te worden in de standaardtaal. Dit komt van pas bij bijvoorbeeld sollicitaties en je vervolgopleiding. Veel scholieren vinden Nederlands echter een saai vak, en gaan het al helemaal niet studeren. Kristel Doreleijers legt in haar blog voor NEMO kennislink uit waarom Nederlands wél het studeren waard is!
(more…)
27-03-2023
Maart 2023: Hoe zijn sprookjes ontstaan?
Waar komen sprookjes vandaan? Hoe onstaan broodjeaap verhalen? Waarom is kennis van volksverhalen handig als je zelf een verhaal wilt schrijven? Volksverhalenonderzoeker Theo Meder bespreekt het in de Schrijfvis-podcast.
(more…)
27-03-2023
Maart 2023: Vragen beantwoord over de Ramadan
Donderdagochtend 23 maart ging de Ramadan van start, de heilige maand voor moslims. Wat houdt het precies in, moeten alle moslims meedoen? Religiewetenschapper Sakina Loukili beantwoordde vragen over de ramadan bij EenVandaag.
(more…)
31 maart 2023: Sociolinguistics Circle 2023
Op vrijdag 31 maart vindt de Sociolinguistics Circle 2023 plaats bij het IISG in Amsterdam, een jaarlijks congres waarin onderzoekers en studenten van gedachten kunnen wisselen over taalvariatie, sociolinguïstiek, en sociale dynamiek in de Lage Landen.
(more…)
13 april 2023: KNHG-Voorjaarscongres 2023 – Ruiken. Proeven. Doen.
Op donderdag 13 april 2023 organiseert het KNHG in samenwerking met het Meertens Instituut en NL-Lab het Voorjaarscongres getiteld Ruiken. Proeven. Doen. Historisch onderzoek met je zintuigen. Met onder anderen Inger Leemans (interim directeur Meertens Instituut, onderzoeker Meertens; NL-Lab) en Marieke Hendriksen (interim hoofd NL-Lab).
(more…)
11 april-11 juli 2023: Lezingenreeks Digitalization of Memory Practices and Heritage in Global Perspectives
Van april t/m juli 2023 organiseert de University of Bonn de lezingenreeks Digitalization of Memory Practices and Heritage in Global Perspectives (‘Digitalisering van herinneringsprakijken en -erfgoed in globaal perspectief’). Onderzoeker Sophie Elphers is een van de samenstellers van de reeks.
(more…)