In de media

Mei 2024: Het drop-spoor

Waarom staat Nederland bekend als hét dropland terwijl in Finland meer drop wordt geproduceerd? Hoe is drop een symbool geworden voor Nederland? Marieke Hendriksen bespreekt de geschiedenis van drop in het drop-spoor, een aflevering van OVT.

Drop is een symbool voor Nederland, maar wat gebeurt er als we echt naar de geschiedenis van het symbool kijken? Dat zocht Hendriksen uit in haar boek Het grote dropboek. Al eerder ploos ze samen met collega’s het symbool ‘kaas’ uit (Kaas=NL?) en nu deed ze dat voor drop.

Drop bestaat uit zoethout, bindmiddel, suiker, dropextract, en kleurstof, om de typerende zwarte kleur te krijgen. De oudste Nederlandse bron van drop komt uit 1230 en bevatte alleen zoethoutpasta en Arabische gom. Het oudste  droprecept komt uit 1698 en bevatte geen Arabische gom maar beschreef hoe je zoethoutpasta moest maken om blokdrop te maken. Dit recept bevat veel meer zoethout dan we gewend zijn van supermarktdrop (daarin zit vaak maar 2%). Hendriksen probeerde dit recept uit maar dit bleek lastiger dan gedacht…

Hendriksen spreekt ook over vererfgoedisering. Dat is het toeëigenen van drop, molens, tulpen en zo meer door het bedrijfsleven of de overheid om te verkopen of voor de politieke agenda. Hendriksen geeft aan dat vererfgoedisering niet perse iets negatiefs is, het kan nuttige functies hebben. Identiteitsvorming is een dynamisch proces, en dat besef is belangrijk. Het is prima dat we het leuk vinden als een fabrikant een leuk historisch verhaal over drop vertelt, maar het is goed om je te realiseren dat het een verhaal is, en niet direct waar is.

Luister de aflevering Het drop-spoor van OVT (5 mei 2024).

Zwarte drop
Beeld: Wikimedia commons