skip to main content

Collecties

Via deze pagina krijgt u toegang tot de collecties van het Meertens Instituut. Zwaartepunten in de collecties zijn taalvariatie en etnologie.

De ruim 70.000 boeken, 4.000 tijdschrifttitels, ruim 180 digitale collecties, duizenden uren aan geluidsmateriaal en meer dan 500 grotere en kleinere papieren collecties en archieven vormen samen een unieke bron van informatie over Nederlandse taal en cultuur:

Het Meertens Instituut is gecertificeerd met de CoreTrustSeal en streeft ernaar de collecties digitaal en open access aan te bieden. Het Meertens Instituut is een CLARIN-B Centre. In het Collectieplan 2020-2023 (pdf) zijn het beleid en de ambities voor de komende periode beschreven. Privacy is belangrijk voor het Meertens Instituut en de persoonsgegevens worden door ons behandeld conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een overzicht van de lopende projecten vindt u hier.

Leeszaal

De papieren en analoge collecties liggen opgeslagen en zijn toegankelijk in het Meertens Instituut. Iedereen die belangstelling heeft voor de onderzoeksgebieden van het instituut, kan materiaal uit de collecties raadplegen in de leeszaal. Wanneer u van tevoren een afspraak maakt, leggen wij het materiaal voor u klaar.

Schenkingen

Het Meertens Instituut heeft een uitgebreide collectie opgebouwd op het gebied van de Nederlandse taal en cultuur. Heeft u dagboeken, geluidsmateriaal, brieven, boeken etc. (papier of digitaal) die we kunnen gebruiken voor onderzoek  en overweegt u dit te schenken aan het Meertens Instituut? Neem dan contact op: bibliotheek@meertens.knaw.nl of 020 462 85 00. Gaat het om een digitale schenking, neem dan contact op met Douwe Zeldenrust.

Contact

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met:

Lidy Jansen (coördinator bibliotheek)

Douwe Zeldenrust (Manager Collecties en Senior Research Data Manager)