Organisatie

Het Meertens Instituut onderzoekt en documenteert taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Het instituut vormt samen met het Huygens Instituut en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) het KNAW Humanities Cluster. De niet-wetenschappelijke diensten op het instituut, zoals personeelszaken, financiën, receptie en secretariaat zijn ondergebracht bij het bedrijfsbureau van het KNAW Humanities Cluster.

Directie
Instituutsdirecteur (interim): Inger Leemans
Directeur bedrijfsvoering KNAW Humanities Cluster: Sabine Rummens

Digitale Infrastructuur
De afdeling Digitale Infrastructuur van het KNAW Humanities Cluster beweegt zich op het grensvlak van ICT, onderzoek en cultureel erfgoed. DI beheert verschillende websites namens het Meertens Instituut waarmee algemene informatie en resultaten van onderzoek voor algemeen publiek en andere onderzoekers ontsloten wordt.

Directeur Digitale Infrastructuur KNAW Humanities Cluster: Menno Rasch

Communicatie
De medewerkers van de afdeling communicatie zijn verantwoordelijk voor interne en externe communicatieuitingen.

Communicatieadviseur: Olga Leonhard
Student-assistent communicatie: Emma Bastiaansen

Collecties
Al meer dan 90 jaar verwerft het Meertens Instituut archieven en worden er (digitale) collecties aangelegd door onderzoekers. Dit unieke materiaal op het terrein van de Nederlandse etnologie en variatielinguïstiek behoort tot het nationale erfgoed van Nederland.

Coördinator bibliotheek: Lidy Jansen
Manager Collecties en Senior Research Data Manager: Douwe Zeldenrust

Wetenschapscommissie
De wetenschapscommissie is een door de KNAW benoemde commissie die zowel de directie van het instituut adviseert als de directie van de KNAW. Momenteel bestaat de wetenschapscommissie uit de volgende leden:

Prof. dr. Birgit Meyer (voorzitter), Universiteit Utrecht
Prof. dr. Valdimar Hafstein, University of Iceland
Prof. dr. Andreas Witt, Leibniz-Institut für Deutsche Sprache
Prof. dr. Anne Breitbarth, Universiteit Gent
Prof. dr. Tine Damsholt, University of Copenhagen