Reenen, prof. dr. P. Th. van (Piet/Pieter)
Onderzoeksgroep
Linguïstiek en TaalvariatieBiografie
Pieter van Reenen (1941) is gastonderzoeker linguïstiek en taalvariatie bij het Meertens Instituut. Tot 2006 was hij bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Hij studeerde Frans en Algemene Taalwetenschap aan de Vrije Universiteit. Hij promoveerde in 1981 aan de Vrije Universiteit op een proefschrift met als titel: Phonetic feature definitions, Their integration into phonology and their relation to speech, A case study of the feature NASAL. In zijn huidige onderzoek houdt hij zich bezig met variatie in het Middelnederlands (13e- en vooral 14e-eeuwse oorkonden) en in meer dan 600 moderne dialecten in de Nederlanden. Bij het Meertens Instituut houdt hij zich bezig met deze twee projecten. Zie de website middelnederlands.nl en de website MAND/FAND/GTRP.
Eerder werkte hij mee aan de Morfologische Atlas van de Nederlandse dialecten en Dialectatlas van het Nederlands. Voor en tijdens zijn aanstelling bij het Meertens Instituut werkte hij als bijzonder hoogleraar computerlinguïstiek en in het bijzonder corpuslinguïstiek aan de Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit waar hij zich naast genoemde projecten bezighield met corpusonderzoek in het Oudfrans. Naast zijn werk bij het Meertens Instituut is hij lid van de redactieraad bij het tijdschrift Taal- en Tongval.
Uitgelichte publicaties
- Reenen, Pieter van 2021 ‘Twee problematische foneemopposities door de eeuwen heen: /s/-/z/ en /f/-/v/ in het Nederlands’. Taal en Tongval, Volume 73, Issue 2, 167 – 208.
- Reenen, Pieter van, Le statut phonologique de la nasalité vocalique en ancien français – Énigmes de l’assonance et de la rime – Contradictions, identités fautives et permissivité perceptuelle, Actes électronique du XXVII congrès international de linguistique et philologie romanes, Nancy 15 au 20 juillet 2013 CILPR-2013-3.
- Reenen, Pieter van 1995 ‘Contractions of preposition and plural article without s (e.g. A+LES to au) in Old French, a completely overlooked problem of paradigm formation with implications for the theory of language change’, in Jacek Fisiak (ed.), Medieval Dialectology, Mouton de Gruyter, 175-215.
- Reenen, Pieter van 2006. In Holland staat een ‘Huis’, Kloekes expansie-theorie met speciale aandacht voor de dia-lecten van Overijssel. Amsterdam & Münster: Stichting Neerlandistiek VU & Nodus Publikationen.