skip to main content

Oktober 2018: Nederlands, wat is dat eigenlijk?

De Nederlandse taal… als die nou een dier zou zijn, wat voor dier dan? En wat voor dier was dan het Nederlands als schoolvak? Die vragen waren niet gepland, maar komen op een of andere manier op in gesprek met neerlandicus Marc van Oostendorp. Deze week hield hij zijn derde oratie. In 1997 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, in 2007 in Leiden en vorig jaar vertrok hij naar de Radboud Universiteit in Nijmegen. „Door hoe het leven is gelopen, is het ook precies iedere tien jaar”, zegt hij.

Lees het hele interview door Ellen de Bruin in NRC.

De oratie 'Spreken voor leken in 45 minuten' van Marc van Oostendorp is hier terug te kijken.

'Het Nederlands als schoolvak is een ijsbeer in de dierentuin', aldus Van Oostendorp. (foto: Mathilde Jansen)