Verhalen vertellen wordt bijgeschreven op Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland
Verhalen vertellen is de nieuwste aanwinst voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Op zaterdag 25 januari vindt in de Gelderlandfabriek in Culemborg de officiële bijschrijvingshandeling plaats. Deze zal verricht worden door de directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, Leo Adriaanse en de voorzitter van de Federatie Nederlandse Vertelorganisaties, Raymond den Boestert. Daarnaast wordt het certificaat van bijschrijving ter ondersteuning getekend door Peter van Duijvenboden namens de Stichting Lezen en Theo Meder, onderzoeker aan het Meertens Instituut en Hoogleraar Nederlandse Volksverhalen en Vertelcultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De Federatie Nederlandse Vertelorganisaties is een samenwerkingsverband van acht grote Vertelorganisaties in Nederland die allemaal het verhalen vertellen willen doorgeven aan toekomstige generaties. Acht jaar geleden, in 2012, ondertekende Nederland het UNESCO-verdrag inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Staten die het UNESCO-verdrag hebben ondertekend, dienen maatregelen te nemen ter bescherming van het immaterieel erfgoed binnen de eigen landsgrenzen. De inventaris waarin het vertellen wordt bijgeschreven is een voorbeeld van de maatregelen die Nederland treft om het nationaal immaterieel erfgoed zichtbaar te maken en te borgen.
Gekoesterd
Theo Meder, onderzoeker aan het Meertens Instituut en Hoogleraar Nederlandse Volksverhalen en Vertelcultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen: “De traditie van het vertellen heeft zich gehandhaafd tot de dag van vandaag. Nederlandse (volks)verhalen staan weliswaar vaak in een internationale traditie, maar ze onderscheiden zich door taal en couleur locale. Verhalen vertellen is een vorm van historisch en contemporain immaterieel erfgoed die gekoesterd, gedocumenteerd en bestudeerd dient te worden.”
bron: Federatie Nederlandse Vertelorganisaties
Meer lezen?
De Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut bevat vele verhalen uit heden en verleden. Alle genres zijn vertegenwoordigd: sprookje, sage, legende, raadsel, mop, broodjeaapverhaal en dergelijke. De oudste verhalen stammen uit de middeleeuwen, de jongste verhalen dateren – bij wijze van spreken – van gisteren. De verhalen zijn zowel in het Nederlands, het Fries als in allerhande streektalen.
Van 2014 tot en met 2018 verscheen bij het Meertens Instituut het e-zine Vertelcultuur. De nummers zijn via deze pagina te downloaden.
foto: woordwolk uit de Volksverhalenbank