skip to main content

April 2020: Zijn er al volksverhalen over corona?

Zijn er al volksverhalen over corona?

Traditioneel is een volksverhaal een (mondelinge) vertelling die voor kortere of langere tijd circuleert tussen (groepen) mensen – het gaat om een vorm van woordkunst en om een traditie van variabele verhalen met een herkenbare reeks motieven. De schriftelijke overlevering is van invloed op de stabiliteit van die verhalen. Subgenres binnen het volksverhaal zijn het sprookje (magisch avontuur), de sage (bovennatuurlijke dreiging), de legende (wonderen van heiligen/voorwerpen), de mop (ventiel bij netelige kwesties) en het broodjeaapverhaal (moderne dreigingen). Vooral die laatste twee, de mop en het broodjeaapverhaal, zijn op dit moment bloeiende genres, die veel worden gedeeld op onder andere de sociale media.

Lees meer in de presentatie 'Corona-humor en broodjeaapverhalen' van Theo Meder, hoogleraar Volksverhaal en vertelcultuur. Leuk om te weten: deze presentatie komt voort uit een andere vorm van overdracht die op dit moment populair is: een online (gast)college, in dit geval aan studenten van de UvA.