8 februari 2023

ERC beurs voor Artificial Intelligence project binnen digitale geesteswetenschappen

Marieke van Erp ontvangt de European Research Council Consolidator Grant waardoor ze kan starten met haar project TRIFECTA. Dit project combineert Artificial Intelligence (AI) technologiëen zoals taal- en semantische webtechnologie, om gecontextualiseerde informatie te halen uit digitale bronnen. “Geesteswetenschappelijk onderzoek kan nog zo veel meer informatie uit big data halen,” zegt Marieke van Erp. TRIFECTA zal ervoor zorgen dat de technologieën om met big data om te gaan worden verbeterd en bevorderd.

Een voorbeeld: de VOC-mentaliteit en uiteenlopende meningen erover is een concept dat deel uitmaakt van een ingewikkeld netwerk. TRIFECTA kan straks omgaan met zo’n netwerk zodat big data interessante en verrassende resultaten kan opleveren.

Beeld: Flickr.com (CC0 1.0)