Publicatiedatum: 17 februari 2023

16 mei 2023: Boekpresentatie Kaas=NL? en The World of Sugar

Kaas en suiker spelen een belangrijke rol in onze levens. Nu we worden uitgedaagd om onze voedselproductie en -consumptie kritisch te herzien, is het urgent om na te denken over hoe we samenhangen met het voedsel dat we tot ons nemen.

De onderzoeksgroep NL-Lab en het Humanities Cluster van de KNAW presenteren de presentatie van twee belangwekkende boeken: Kaas = NL? en The World of Sugar. Iedereen welkom, maar graag even aanmelden.

Kaas = NL?

In 2019 werd NL-Lab opgericht: een nieuwe onderzoeksgroep over Nederlandse cultuur en identiteit. Kaas = NL? is een tastbaar voorbeeld van hoe NL-Lab Nederlandse identiteit wil ‘omdenken’. Hoe maakt kaas Nederland?

Leonie Cornips, Marieke Hendriksen en Geertje Mak zochten voor Kaas = NL? een groep auteurs bijeen, die elk vanuit hun eigen discipline zoals etnografie, agrarische geschiedenis en mens-dier studies, taalkunde, genderstudies, koloniale geschiedenis, moderne kunst, literatuur- en religiewetenschappen …, het antwoord op deze vraag zochten. De auteurs nemen u mee naar koeienstallen en ultrarechtse social media, naar kaasletters, vroegmoderne diplomatie en emigratieliteratuur, naar koeienrassen, koeientaal, Texelse groene kaas en achttiende-eeuwse poëzie over de winsten uit vette melkkoeien, naar kunst over kaas en de uitspraak van kaas, naar de (mede)klinkers die een koe uitspreekt en naar raciale theorieën over witte melk.

The World of Sugar

Ulbe Bosma’s boek The World of Sugar gaat in op hoe suiker de afgelopen 2500 jaar de wereldwijde politiek, gezondheid en het milieu heeft beïnvloed en vormgegeven. Suiker transformeerde het leven op alle continenten. Het schiep en verwoestte culturen door industrialisatie, arbeidsmigratie, en veranderende eetpatronen. Suiker maakte mensen rijk, corrumpeerde regeringen en gaf vorm aan het beleid van technocraten. Nederland was een knooppunt van Europese suikerhandel en raffinage in de zeventiende een achttiende eeuw en transformeerde Java tot ‘s werelds grootste suikerexporteur na Cuba. In The World of Sugar wordt de oorsprong van onze wereld van glucosestroop en ethanol blootgelegd, en zien we de bedreiging die suiker is voor onze lichamen, levens, en gemeenschappen.

Wij verwelkomen u graag voor de boekpresentatie van Kaas = NL? (Sterck en De Vreese) en The World of Sugar (Harvard University Press) op dinsdag 16 mei van 15.00 (inloop 14.30) tot 18.00 uur in Het Trippenhuis in Amsterdam. Een beproeving met hapjes en drankjes. 

Programma

14:30 Inloop
15:15 Introductie door Inger Leemans, interim directeur Meertens Instituut en mede-oprichter NL-Lab
15:30 3 superkorte presentaties auteurs Kaas = NL? (Marieke Hendriksen, Bert Theunissen, Tess Post)
16:00 Presentatie The World of Sugar door Ulbe Bosma
16:30 3 superkorte presentaties auteurs Kaas = NL? (Leonie Cornips, Ernst van den Hemel, Inger Leemans)
17:00 Borrel
18:00 Einde programma

Praktische informatie

Datum: Dinsdag 16 mei 2023
Tijd: 15.00-18.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Aanmelden: U kunt zich aanmelden door een (gratis) ticket te boeken via Eventbrite.