skip to main content

April 2023: Oude en nieuwe paastradities

Pasen veranderd elk jaar een klein beetje, waar vroeger iedereen bij de paasmis aanwezig was, worden de kerkbanken de laatste jaren steeds leger. Wat zijn de nieuwe gebruiken, welke gewoonten zijn verdwenen en welke tradities zullen altijd blijven?

Irene Stengs is antropoloog bij het Meertens Instituut en hoogleraar Rituelen en Populaire Cultuur aan de Vrije Universiteit, ze behandelt voor het AD enkele paastradities. Volgens Stengs is er steeds vaker niet enkel een paastak maar ook een paasboom te vinden. “Duitsers versierden hun bomen en struiken altijd al met plastic paaseitjes en ik zie Nederlanders dat gebruik nu overnemen.” Daarnaast maakt een heuze paasbal zijn opmars. Stengs: “En dan heb ik het niet over zo’n klein licht eitje voor de paastak maar over een groot glazen ei dat echt op een kerstbal lijkt.” Een ‘crossover’ noemt Stengs dat. “Spul dat van het ene feest naar het andere feest overspringt.” Ook in het snoepvak zijn er volop ‘crossovers’. Kijk maar naar paas-worteltjes van marsepein die we vroeger alleen met Sinterklaas zagen.

Pasen wordt verder met een steeds groter gezelschap gevierd. Een agendakwestie, vermoed Stengs: “Vroeger viel Pasen is de paasvakantie en waren veel mensen weg. Nu is Pasen meestal maar een vrij weekend, blijven mensen thuis en voelen ze zich ‘verplicht’ om familie en vrienden uit te nodigen.” Een traditie die waarschijnlijk zal blijven is het versieren van eieren. Door de hang naar ‘biologisch’ en ‘puur’ zijn de kleurmiddeltjes van vroeger terug zoals ui, biet, bloemen en gras.

Nog meer nieuwe en oude paastradities lees je in het Algemeen Dagblad.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)