skip to main content

Marieke van Erp over de toekomst van AI voor het Europees Parlement

Tijdens het panel voor de Toekomst van Wetenschap en Technologie voor het Europees Parlement op 26 april bespraken verschillende onderzoekers de toekomst voor de geesteswetenschappen in het huidige digitale tijdperk. Wat zijn de mogelijkheden en obstakels voor onderzoek van de digitale geesteswetenschappen?

Wat is de rol van de digitale geesteswetenschappen voor een beter begrip van Artificial Intelligence tools? Deze vraag bespreekt Marieke van Erp, hoofd DHLab van het Meertens Instituut, tijdens het panel. Interdisciplinair onderzoek naar AI is nodig om te voorkomen dat grote bedrijven teveel macht krijgen over AI, waarschuwt Van Erp. Denk aan ChatGPT, een tool die wereldwijd veel aandacht heeft gekregen, en ontwikkeld is met Microsoft als investeerder. Van Erp stelt dat onderzoekers de ontwikkelingen van AI niet aan bedrijven moeten overlaten, maar zelf ook mee moeten denken wat de impact van AI is op de gemeenschap. “Dit kan niet gedaan worden door enkel computer wetenschappers, daar is het te belangrijk voor”, benadrukt Van Erp.

Lees meer over dit panel en Van Erps presentatie.