In de media

Mei 2023: De familie Hazes en de (roddel)pers

De familie Hazes is vaak veelvuldig in de media te vinden. De media kan niet zonder Rachel, André en Roxeanne, en op hun beurt lijken zij ook niet zonder de media te kunnen. Waar is de aantrekkingskracht van familie Hazes op gebaseerd?

Het fenomeen Hazes

Irene Stengs is onderzoeker etnologie aan het Meertens Instituut in Amsterdam. Als bijzonder hoogleraar antropologie van ritueel en populaire cultuur is ze daarnaast verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2015 verscheen haar boek, Het fenomeen Hazes, waarin ze de aantrekkingskracht van de zanger analyseerde en de opkomst van de BN’er-cultuur beschreef. In haar werkkamer staat een beeldje van André Hazes, de oude, in een kast waarin ze objecten verzamelt die ‘Hollandsheid’ uitdrukken.

Naast het Hazes-beeldje liggen in de kast van Stengs een Hazes-aansteker, een Hazes-notitieblok, een plastic munt die als betaalmiddel diende tijdens een Hazes-herdenking in de Amsterdamse Pijp en een Hazes-tas. Na zijn dood werd haar professionele interesse pas in Hazes gewekt: “[Zijn dood] was het begin van een reeks rituelen en media-events die in de populaire cultuur niet eerder te zien waren geweest.”

ABN’er

In haar boek Het fenomeen Hazes introduceerde Stengs in 2015 een nieuw begrip, ‘afgeleid Bekende-Nederlanderschap’. Met de definitie van deze ‘ABN’ers’ wordt deels verklaard waarom vooral Hazes junior en zijn moeder in de media zo worden zwart gemaakt. “Mensen die koketteren of hun voordeel doen met hun in de schoot geworpen status worden vaak niet al te serieus genomen”, schrijft Stengs. “Hun bekendheid is immers niet gestoeld op enige uitzonderlijke prestatie of talent.” Inmiddels hebben zowel André Hazes junior als Roxeanne een eigen carrière opgebouwd. Alleen, zegt Stengs, is hun succes begonnen met meeliften op de bekendheid van hun achternaam. Tegelijkertijd hebben ze ook last van de familienaam.

Media-aandacht

Familie Hazes is de meest besproken familie van Nederland. De laatste jaren richt de media zich vooral op de kinderen van Hazes en zijn weduwe, Rachel, die zich heeft ontpopt tot zakenvrouw. De berichten die in de media verschijnen zijn niet altjd vrolijk. André Hazus juniors ‘knipperlichtverloving’ wordt veel besproken en ook de rechtszaak tussen moeder en dochter is een bron van inspiratie voor de media. Het publiek wil Hazes. De cocktail van ruzies, seks, drank, drugs, muziek en rechtszaken is voor velen onweerstaanbaar.

Lees in de Volkskrant of Nieuwsblad meer over de aantrekkingskracht van Hazes.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)