skip to main content

Bekendmaking Meertens-NIAS Fellow

De 51 nieuwe NIAS Fellows 2023/2024 zijn bekendgemaakt, waaronder ook de eerste Meertens-NIAS Fellow: Ayşenur Korkmaz.

Het NIAS Fellowship geeft onderzoekers de mogelijkheid om naar Amsterdam te komen voor een periode van 5-10 maanden. Hier kunnen zij nieuwe ideeën onderzoeken, aan een uitdagend project werken en inspiratie opdoen vanuit de internationale, interdisciplinaire academische community binnen de KNAW.

Dit jaar co-organiseren we voor het eerst het Meertens-NIAS Fellowship, gericht op het bevorderen van onderzoek in het veld van taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Het fellowship, specifiek bedoeld voor internationale onderzoekers, is opgezet vanuit de overtuiging dat het versterken van de internationale positie van de Nederlandse taalkunde en etnologie bijdraagt aan het verbeteren van de wetenschap.

Het Meertens-NIAS Fellowship 2023/2024 is toegekend aan Ayşenur Korkmaz, die zich binnen het onderzoeksveld historische antropologie vanaf september 2023 zal richten op haar onderzoeksproject Heritage of Violence: Cultural Contestation among Turks and Armenians in the Netherlands.

Lees hier meer over de NIAS Fellowship en de 51 toekenningen, en hier meer over Korkmaz’ onderzoek tijdens haar fellowship-periode.


Over het NIAS

Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) is een intellectuele vrijhaven en stimuleert interdisciplinair en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek in de sociale – en geesteswetenschappen. NIAS biedt tijdelijke fellowships aan academici, journalisten, kunstenaars en schrijvers, die samenkomen in een omgeving waar kennisdeling centraal staat. Het NIAS is opgericht in 1971 en daarmee het oudste Institute for Advanced Study van Europa.