skip to main content

Vonken onder de as: Het vuur laait op

Tijdens zijn stage bij de afdeling Volksverhaal van het Meertens Instituut stuitte Piet Verkleij op het archief van Vonken onder de as, een radioprogramma van de NOS waarin tussen 1967 en 1981 volksverhalen en volksgebruiken door heel Nederland werden verzameld. Hoe was dit programma ontstaan? Wat was de rol van volksverhalen toentertijd, en wat voor inzichten leveren ze ons nu op? Zijn fascinatie leidde, via een onderzoek onder begeleiding van volksverhaalonderzoeker Theo Meder, tot een podcast: Vonken onder de as: Het vuur laait op.

Een podcast in drie afleveringen vol spannende, grappige, griezelige en absurde volksverhalen uit Nederland, vaak vergeten door de tijd. Het collectief verhalengeheugen wordt opgefrist en de vonken weer aangeblazen tot vlammen. Elke aflevering bevat verhalen rond één thema, van huiveringwekkende heksen tot de wonderlijke waterwereld. Over de symboliek, de context en de kracht van verhalen.

Vonken onder de as: Het vuur laait op is gemaakt door Piet Verkleij voor het Meertens Instituut, onder begeleiding van Theo Meder. Met dank aan: Jaap Brand, Margreet Spijkers, Max Louwerse, Willem de Blécourt, Nienke Roth, Olga Leonhard, Martine de Bruin, Leo Anemaet, Didi Hovingh, Pascal van Hulst, Michiel Van de Weerthof, Lot Broos, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en Delpher.

Bron audiofragmenten: Geluidarchief Vonken onder de as bij het Meertens Instituut, Freesound.org voor De boze heks (VPRO), Richard Wagner: Orchestral Favourites, en eigen werk.

Over de maker

Piet Verkleij is afgestudeerd interdisciplinair kunstenaar en student Applied Musicology aan de Universiteit Utrecht. In de podcast Vonken onder de as: Het vuur laait op combineert hij zijn vaardigheden als interdisciplinair kunstenaar met zijn achtergrond in de academische wereld. Zo interviewde hij onderzoekers en betrokkenen bij het oorspronkelijke radioprogramma Vonken onder de as, componeerde hij zelf muziek en geluidsfragmenten en deed hij ook zelf de montage.

Verkleij: “In de toekomst hoop ik vaker aan projecten te werken waarin ik onderzoek combineer met een creatieve uiting hiervan om zo kennis over te dragen op een begrijpelijke en interessante wijze aan een groter publiek.”