5 september 2023

Klankkast Mariette: beluister en bezoek

Het gebruik van dialect draagt voor ouderen bij aan een gevoel van welbevinden. Dat blijkt uit onderzoek van Leonie Cornips en Jolien Makkinga. Naar aanleiding van dit onderzoek werd klankkast Mariette geboren.

Één woord in de thuistaal kan al een wereld van verschil maken en een thuisgevoel geven aan ouderen die moeten verhuizen naar een verzorgingstehuis. Dat heeft onderzoek aangetoond van Hoogleraar Taalcultuur in Limburg Leonie Cornips en cultureel antropologe Jolien Makkinga. Dit onderzoek heeft ook al geleid tot beleidsaanpassingen en verschillende klankkasten. Mensen stappen een kamer in en horen een verhaal in dialect wanneer ze een kastdeurtje of lade opentrekken. Publiek kan zo zelf eens te ervaren hoe je op je oude dag een thuis maakt. De verhalen worden door de Twentse Marie, de Limburgse Mia, de Brabantse Miet en Vlaamse Mariette verteld in hun eigen dialect, gebaseerd op ervaringen van ouderen en onderzoek van Makkinga.

Klankkast Mariette is nu t/m eind september te bezoeken in Tongeren.  Wil je meer weten over het wetenschappelijk onderzoek dat hieraan vooraf ging? Luister naar de podcast van Stichting Laudio waar je het verhaal kan horen van elk van de zussen.

Beeld: Stichting Laudio