In de media

Oktober 2023: Waarom we graag vlaggen ophangen

De Israëlische vlag, de vredesvlag of de gemeentelijke vlag? De discussie laait weer op over welke vlaggen moeten wapperen. In Amsterdam wemelde het vorig jaar van de vlaggen die aan woningen hangen. Irene Stengs spreekt in het Parool over het symbolisme van de vlaggen en de reacties die ze teweeg brengen.

In september 2022 verscheen al een artikel in het Parool toen het in Amsterdam wemelde van de Oekraïense vlaggen en omgekeerde Nederlandse vlaggen. Nu is de discussie weer relevant toen de nationale overheid en de gemeente Amsterdam maandag de Israëlische vlag hesen, maar dinsdag hees de gemeente de vredesvlag.

vredesvlag gemeente amsterdam

Het vlagvertoon is typerend voor de tijd waarin we leven. Een vlag is een goed symbool waarmee je jezelf kenbaar maakt in de zoektocht naar gelijkgestemden. Zoveel mensen, zoveel vlaggen: voor Palestina, Israël, Oekraïne, bijvoorbeeld, maar ook voor krakers, de boeren of de lhbtq-gemeenschap. “Als iedereen om je heen een vlag heeft, word je een outsider als je niet meedoet,” zegt ook Stengs, antropoloog. “Door niets te doen, spreek je je dan ineens ook uit.”

Lees het volledige artikel in het Parool (10 oktober 2023, voor abonnees).