skip to main content

Onderzoek leidde tot Turkstalige klankkast: Meral

Het gebruik van dialect draagt voor ouderen bij aan een gevoel van welbevinden, blijkt uit eerder onderzoek van Leonie Cornips en Jolien Makkinga. Hiertoe werden meerdere klankkasten ontwikkeld voor ouderen in verzorgingstehuizen. Nieuw is de Turkstalige variant: Meral.

Beeld: Stichting Laudio

Meral is een klankkast over taal en thuis. Wie bij deze Nederlandse senior met Turkse achtergrond een kastdeur opent, hoort Meral zelf. In haar eigen taal, want dan voelt zij zich thuis. Dat is belangrijk voor Meral, want nu zij een nieuwe kamer heeft in een verpleeghuis, is alles nieuw. Haar thuistaal is een anker, een houvast.

Meral is gebaseerd op onderzoek van taalonderzoeker Leonie Cornips (Meertens Instituut/NL-Lab) en cultureel antropologe Jolien Makkinga. Zij onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn bij ouderen. Makkinga sprak voor dit onderzoek met de bewoners van een zorgcentrum. Kan het spreken van eigen taal je gevoel van autonomie beïnvloeden?

Iedereen kan Merals klankkast komen bezoeken in verschillende dagbestedingcentra om dat zelf te ervaren. Je hoeft geen entreegeld te betalen. De verhalen zijn in de Turkse taal, maar via een QR-code op de locatie vertaalt de schoondochter van Meral haar verhaal in het Nederlands.

Meral is van 10 november 2023 tot en met 12 januari 2024 te bezoeken bij dagbegeleiding Papatya van Carintreggeland (Klimopstraat 2a in Hengelo), op dinsdagen of donderdagen tussen 14.30-16.00 uur. Graag je bezoek aankondigen via db-papatya@carintreggeland.nl.

Op 18 januari 2024 verhuist Meral naar Dagbesteding Anemoon – IMEAN in Almelo, waar ze t/m 29 maart 2024 te bezoeken is.

Meer informatie via Stichting Laudio (ook te beluisteren als podcast vanaf 18 januari).