skip to main content

Odeuropa presenteert onderzoeksresultaten naar Europees geurerfgoed

Op 28 november presenteren de onderzoekers van Odeuropa tijdens de Smell Culture Fair in Amsterdam de waarde van het contact met cultureel erfgoed via de reukzin. Ze lanceren de drie belangrijkste online bronnen die zijn ontwikkeld in het onderzoek.

Het internationale onderzoeksproject Odeuropa, gefinancierd door het Europese Horizon 2020 programma, documenteert sinds 2021 de geuren van Europa als onderdeel van cultureel erfgoed. Het project zet kunstmatige intelligentie (AI) in om geuren en ruiken te onderzoeken, en te ontdekken hoe geuren onze gemeenschappen en tradities hebben gevormd. Het project eindigt in december 2023. Het KNAW Humanities Cluster, waar het Meertens Instituut ook onderdeel van uitmaakt, is een van de partners in het project.

Odeuropa-onderzoeker Lizzie Marx ruikt de binnen het project gereconstrueerde geur van de pommander, terwijl ze kijkt naar een portret van Eitel Besserer met pommander door Martin Schaffner, 1516, in Museum Ulm, foto: Sofia Ehrich
Odeuropa-onderzoeker Lizzie Marx ruikt de gereconstrueerde geur van de pommander voor een portret van Eitel Besserer met pommander (Martin Schaffner, 1516), in Museum Ulm, foto: Sofia Ehrich

De Smell Culture Fair promoot een ‘nose-on’ benadering van geschiedenis en erfgoed en biedt musea, de creatieve sector en academici tools en technieken om geuren in te zetten bij het betrekken van publiek. Drie online bronnen, de belangrijkste resultaten van het project, worden gepresenteerd op de Smell Culture Fair:

De Smell Culture Fair vindt plaats in het historische Trippenhuis in Amsterdam. Het (volgeboekte) programma omvat workshops gericht op het verkennen van geurgegevens en het vertellen van verhalen met behulp van geur, evenals een praktische training over het meten van de impact van geurevenementen in galeries, archieven, bibliotheken en musea. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de creatieve industrie presenteren hun geurgerelateerde technologieën en diensten, en onderzoekers tonen de laatste ontwikkelingen in geurstudies.

ODEUROPA is een internationaal consortium met expertise op het gebied van geschiedenis, kunstgeschiedenis, computer vision, taaltechnologie, semantisch web, erfgoedstudies en scheikunde. Dit zijn de partners:

  1. KNAW Humanities Cluster (Nederland)
  2. FAU Erlangen-Nürnberg (Duitsland)
  3. Fondazione Bruno Kessler (Italië)
  4. Eurecom Sophia Antipolis (Frankrijk)
  5. University of York (Verenigd Koninkrijk)
  6. Jožef Stefan Institute, (Slovenië)
  7. University College London (Verenigd Koninkrijk)

Meer informatie:
Kijk op de projectwebsite www.odeuropa.eu en volg het project op X/Twitter: @odeuropa