In de media

Januari 2024: Top 10 voornamen van 2023

De Sociale Verzekeringsbank maakte op 4 januari bekend wat de populairste voornamen waren van 2023. Noah en Julia staan aan kop, maar wat wil een voornaam zeggen over jou als persoon? Gerrit Bloothooft is naamkundige en bedenker van de Voornamenbank.

Houdbaarheidsdatum

Naamkundige Gerrit Bloothooft, verbonden aan de Universiteit Utrecht en het Meertens Instituut en initiator van de Nederlandse Voornamenbank, doet al decennia onderzoek naar Nederlandse voornamen. Volgens hem verraadt je naam je leeftijd, want voornamen kennen een beperkte houdbaarheidsdatum. Waar vroeger kinderen vernoemd werden naar ouders en familieleden, kiezen ouders nu zelf de voornaam en wordt er vernoemd in de tweede of derde naam. “Een naam komt langzaam op, gaat ongeveer een generatie mee en verdwijnt dan weer. Ouders willen hun kind een, naar hun idee, frisse en originele naam geven en niet één die hun eigen leeftijdsgenoten al dragen,” zegt Bloothooft. Door die tijdelijke populariteit verraadt je voornaam tegenwoordig ook je leeftijd. “Als hun kinderen Noah of Julia heten is de kans groot dat hun broertjes en zusjes ook namen uit de top 10 dragen, zoals Lucas of Sophie.” Het lijkt volgens hem nu alsof de gepresenteerde namenlijst symbool staat voor wat veel ouders mooi vinden, maar dat is niet zo. “Je vindt deze topnamen terug bij slechts 7 procent van alle kinderen die in 2023 zijn geboren”, nuanceert Bloothooft.

Naamkeuze 

Cultuur en sociale omgeving beïnvloeden de naamkeuze, maar natuurlijk ook (sociale) media en internet. Een internationale naam die overal ter wereld kan worden uitgesproken, wordt door veel ouders belangrijk gevonden, net als een korte en ‘stoere’ naam. Voornamen zijn grofweg te verdelen in zo’n veertien categorieën als Bijbels (Sarah, Abel), traditioneel (Klaas, Geertruida), natuur (Zilver, Erica), elite (Sophia, Marnix), Fries (Lieuwe, Aafke), oldskool (Wouter, Colette) en korte Nederlandse namen, bijvoorbeeld Mees en Siem, Sanne en Tessa. Het valt op dat acht van de tien populairste jongensnamen in de Bijbel voorkomen, of een variant zijn van een bijbelse naam. Bij de meisjesnamen zijn dat er drie. De keuze voor een bijbelse naam is een trend die al jarenlang zichtbaar is, vertelt Bloothooft. “Noah is de Engelse versie van Noach bijvoorbeeld en Saar de roepnaam van Sarah.” Volgens hem zijn het zeker niet alleen christelijke ouders die voor bijbelse namen kiezen. “Je ziet de belangstelling ook terug bij mensen met een migratieachtergrond en die bijvoorbeeld islamitisch zijn. Vanuit de Koran kennen zij Adam als eerste profeet en Sarah als vrouw van Abraham.”

Met de beschikking over alle voornamen uit de Basisregistratie Personen heeft Gerrit Bloothooft al jarenlang een wetenschappelijke goudmijn in handen. Maar ook wetenschappers weten niet alles. “Waarom noemen mensen hun dochter wel Iris maar heel zelden Tulp of Petunia? Ik doe onderzoek naar cijfers en feiten, maar de onderliggende emoties die met een naam samenhangen, zijn zeker zo boeiend doch lastig te achterhalen.”

Lees meer over voornamen in de Telegraaf (4 januari) en het Nederlands Dagblad (5 januari 2023). Beiden voor abonnees. 

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0 DEED)